Hrvatski radio

Radio Osijek

Smrt u prometu, krađe, opasnosti ....

16.10.2017.

09:41

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opsežno izvješće Policijske uprave osječko-baranjske danas obuhvaća i informacije o poginulom 32-godišnjaku kod Radikovaca te pljački u nezaključanoj kući u Tenji uz upozorenje građanima da vode više računa o svojoj imovini.

Oko 19 sati 15. listopada 30-godišnja hrvatska državljanka upravljala je osobnim automobilom županijskom cestom ŽC 4047. Između Miholjačkog Poreča i Radikovaca vozilom je udarila u tijelo 32-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je ležao na sredini kolnika. Ozlijeđeni 32-godišnjak prevezen je u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je, uslijed zadobivenih ozljeda, preminuo. Izvijestila je to PU osječko-baranjska koja nastavlja utvrđivati činjenice o ovoj teškoj nesreći.

Također doznajemo kako je u poslijepodnevnim satima 12. listopada nepoznati je počinitelj iz dvije nezaključane kuće u Ulici Jure Kaštelana u Tenji ukrao nekoliko tisuća kuna, a policija traga za nepoznatim počiniteljem. "Naša iskustva govore da počinitelji dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga", priopćeno je danas, a policija savjetuje i kako se zaštititi.

"Zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata ukoliko napuštate kuću ili stan. Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci). Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj. Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo. Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu. Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite ih u neposrednoj blizini prozora i vrata. Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata. Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, pa pokušavaju zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila, proučavaju dnevni ritam i navike stanara", navodi u priopćenju policija.

Tijekom vikenda nepoznati je počinitelj, u noći s 13. na 14. listopada, pokušao provaliti u cvjećarnicu u Dardi. Potom je provalio u prodavaonicu i ukrao više od 80 šteka raznih cigareta, razna alkoholna pića i prehrambene artikle, pričinivši materijalnu štetu veću od trideset tisuća kuna. 

Tijekom poslijepodnevnih sati 14. listopada nepoznati je počinitelj ukrao bicikl iz stambene zgrade u osječkom naselju Sjenjak. Krađom je 41-godišnjem vlasniku nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.

Oko 16 sati 15. listopada, uslijed kratkog spoja na električnim vodičima signalnih svjetala, došlo je do požara na osobnom automobilu parkiranom u garaži u Kolodvorskoj ulici u Donjem Miholjcu. Automobil je u potpunosti izgorio, a garaža je djelomično nago rjela. Vlasniku je nastala materijalna šteta od oko trideset pet tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi izvješće.

******************

PRONAŠLI BOMBE, DIJELOVE PROTUOKLOPNE RAKETE I ZRNA

U prijepodnevnim satima 13. listopada građanin je u šumi kod Makloševca pronašao ručnu bombu. Istoga dana, također u prijepodnevnim satima djelatnici baranjske tvrtke u šumskom predjelu u području Kopačkog Rita pronašli su dijelove kućišta raketnog motora protuoklopne rakete. U polju kod Valpova, prilikom iskopavanja bagerom, građanin je u poslijepodnevnim satima 15. listopada iskopao tri artiljerijska zrna iz Drugog svjetskog rata. Prilikom šetnje u Zoljanu u poslijepodnevnim satima 15. listopada, građanka je uočila ručnu bombu.

Na mjesta pronalaska izišli su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu koji su preuzeli bombe i dijelove rakete te uništili zrna.

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak. Policija poziva građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo Vas da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već nas o nakani predaje obavijestite na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

PROMETNE NESREĆE NA PODRUČJU PU OSJEČKO - BARANJSKE

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je sedam prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba smrtno stradala, u drugoj prometnoj nesreći jedna je osoba lakše ozlijeđena, dok je preostalih pet prometnih nesreća za posljedicu imalo materijalnu štetu.

Po dvije su se dogodile na područjima Osijeka, Baranje i Đakova, a jedna na području Donjeg Miholjca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.