Hrvatski radio

Radio Osijek

Snaga žena - skrbim za druge, brinem za sebe

28.09.2021.

12:25

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Završna je konferencija projekta "Snaga žene - skrbim za druge, brinem za sebe" održana danas u Antunovcu. Nositelj je projekta Lokalna akcijska grupa Vuka - Dunav, ukupna mu je vrijednost 5 i pol milijuna kuna, a proteklih su godinu dana o 401 starijoj osobi brinule 62 žene.

"Nositelj je projekta Lokalna akcijska grupa Vuka-Dunav, a projektni partneri općine Antunovac, Vladislavci, Vuka; Ernestinovo; Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Osijek i Centar za socijalnu skrb Osijek, a ukupna vrijednost projekta iznosi 5.332.800,00 kuna te se financira u stopostotnom iznosu bespovratnih sredstava.

Svrha projekta je pomoć nezaposlenim, teže zapošljivim ženama, niže razine obrazovanja u ovom ruralnom području koje nema dovoljno pokrivenu mrežu pružanja ovakvih socijalnih usluga, u pristupu tržištu rada, unaprjeđenje radnih kompetencija, putem zapošljavanja u lokalnoj zajednici na skrbi i njezi za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju.

Ciljana skupina su nezaposlene žene s najviše srednjoškolskim obrazovanjem prijavljene u evidenciju nezaposlenih (s naglaskom na starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice , povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice).

Osnovni cilj aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta, osim zapošljavanja nezaposlenih žena sa područja LAG-a Vuka-Dunav (sa područja jedinica lokalne samouprave Antunovac, Vladislavci, Vuka i Ernestinovo, ali i ostalog područja LAG-a Vuka-Dunav) s naglaskom na ciljanje skupine, je i prevencija prerane institucionalizacije starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, njihova socijalizacija, a samim time i poboljšana kvaliteta života.

Ostvareni su rezultati projekta: zaposlene 62 nezaposlene žene s obuhvata područja LAG-a Vuka-Dunav; ukupno 401 starija osoba ili osoba u nepovoljnom položaju zaprimila usluge pomoći u kućanstvu, skrbi te socijalnog uključivanja; ukupno 30 žena pripadnica ciljane skupine steklo nova znanja i kompetencije pohađajući edukaciju za zanimanje „gerontodomaćica“", kaže se u službenom sažetku projekta.

 

 

Antunovac Snaga žene...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.