Hrvatski radio

Radio Osijek

Snažan vjetar ruši krovove, stabla, otkazan Sajam antikviteta...

04.02.2023.

14:20

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Vjetar je srušio stablo kod dječjeg igrališta na Sjenjaku

Vjetar je srušio stablo kod dječjeg igrališta na Sjenjaku

Foto: Igor Berecki / Radio Osijek

Zbog olujnog vjetra koji puše od jutra, osječki su vatrogasci samo u prijepodnevnim satima intervenirali 15-ak puta, nastale štete otklanjaju djelatnici komunalne tvrtke Unikom, a zbog nevremena otkazan je Sajam antikviteta. U dijelovima Osječko-baranjske županije došlo je do nestanka struje.

Reportaža o oluji Željka Kovačevića

Zbog jakog vjetra, na Glavnoj osječkoj tržnici pukao je dio nadstrešnice, ali prema dosadašnjim informacijama nema ozlijeđenih. 

Prema izvješćima dežurnih službi, stanje je pod kontrolom, a kasno poslijepodne očekuje se smirivanje vremena, izvijestili su osječka Gradska uprava i gradski Stožer Civilne zaštite.

Na glavnoj osječkoj tržnici u naletima vjetra oštećen je dio krova, zbog čega je tržnica evakuirana, a zbog sigurnosnih razloga njen otvoreni dio neće raditi ni u nedjelju, rekao je osječki dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera Civilne zaštite Dragan Vulin novinarima. 

Smiri li se nevrijeme, sanacija počinje već sutra, a od početka sljedećeg tjedna tržnica bi trebala normalno raditi, rekao je Vulin. Izvijestio je kako su vatrogasci imali 17 intervencija, prema dosadašnjim dojavama oštećena su četiri vozila, a na javnim površinama vjetar je srušio sedam stabala. 

U sustavu javnog gradskog prijevoza nije bilo zastoja.

Prema prognozama, vremenske bi se prilike trebale početi smirivati kasno poslijepodne, dodao je Vulin. 

Nakon što je jutros oko 9,30 pod snažnim naletom vjetra srušeno tridesetak štandova, zajedno s izloženim artiklima, Sajam antikviteta je otkazan. U tijeku su i pripreme za uklanjanje štandova s glavne osječke tržnice, izjavila je direktorica osječke "Tržnice" Ivana Davidović. Na novinarski upit zašto su odlučili organizirati sajam unatoč upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku nevremena, Davidović kaže kako su pratili prognoze, ali da nitko nije mogao predvidjeti ovakve orkanske udare vjetra.

U osječkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi izvijestili su kako su prijepodne imali 15-tak intervencija, najviše uklanjanja srušenih stabala, grana i dijelova limenih krovova.

„Na terenu su i djelatnici nekoliko radnih jedinica Unikoma, koji čine sve da se osigura prohodnost ulica, uklone otpale grana te očiste nogostupi i ulice. Jak vjetar najavljen je tijekom cijelog dana, pa ćemo u pripravnosti biti cijeli vikend, istaknuo je direktor Unikoma Igor Pandžić.

Prema dojavama građana, u Jägerovoj ulici stablo je palo na kuću, na Gornjodravskoj obali na travu, u Dubrovačkoj ulici zid je pao na osobno vozilo, na Vijencu Gorana Zobundžije stablo, također na automobil… Stižu dojave iz Čepina, Vuke…

Od 08,45 do sada ŽC112 Osijek zaprimio je ukupno 280 poziva, glavnina se odnosi na posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio i 90 km/h. Pozivi su dolazili s cijelog područja Osječko-baranjske županije. „Po potrebi uzbunjivali smo nadležne vatrogasne postrojbe, Cesting, policiju , HEP, koncesionare koji održavaju javnu rasvjetu, telekomunikacijske operatere”, ističu iz službe 112.

Pozivi se odnose na padove stabala na prometnice, pješačke staze, osobna vozila, električnu i telefonsku infrastrukturu, urušavanje zidova kuća, podizanje krovova i ploča krovišta, reklamne panele. Također dodaju kako nisu zaprimili ni jednu dojavu da je netko ozlijeđen i zatražio pomoć Hitne medicinske službe.

„Još uvijek pozivi dolaze istim intenzitetom”, kažu u Županijskom centru 112.

Uslijed nevremena bez elelktrične energije ostala su naselja: Razbojište, Bračevačko Podgorije, Bijela Loza, Ostrošinci, Borovik, Podgorač, Gazije, Valenovac, Gornja Motičina, Seona, Donja Motičina, Perkovci, Dragotin, Lapovci, Hrkanovci, Svetoblažje, Uglješ, Bilje, Čeminac, Darda, Mace, Švajcarnica, Satnica, Gorjani i pojedine ulice Belog Manastira.

I u ostalim županijama se saniraju posljedice jakog vjetra – na području Vukovarsko-srijemske do 13 sati bilo je 16 dojava, u Slavonsko-brodskoj županiji na broj 112 bilo je 20 poziva vezanih za posljedice snažnog vjetra, dok je u Virovitičko-podravskoj primljeno 30 dojava. Na području Požeško-slavonske županije Županijski centar 112 imao je četiri dojave. Sve se odnosi na pad stabala na prometnice, infrastrukturu, građevinske objekte

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.