Ove su vremenske prilike dobrodošle ozimim ratarskim kulturama, ali i trajnim nasadima-voćnjacima i vinogradima .
29.01.2019.
13:16
Autor: Mirta Milas
Ove su vremenske prilike dobrodošle ozimim ratarskim kulturama, ali i trajnim nasadima-voćnjacima i vinogradima .
„Negativne temperature od -2 do -5 stupnjeva koje smo imali posljednjih dana dobro utječu na procese jarovizacije. Snijeg koji je pao nije samo izolator, već je i odličan donor vode, s obzirom da ove godine imamo specifičnu situaciju, a to je vrlo niska razina podzemnih voda. Zbog toga će nam svaka kap u podzemnim rezervoarima naše slavonske ravnice dobro doći u proljeće i ljeto. Pšenica izgleda dobro, iako je nakon sjetve zbog suše, bilo problema s nicanjem. Usjev se i pod ovim snijegom pomalo popravlja po pitanju nicanja i ukorjenjivanja. Smatram da će to utjecati i na bolje stanje usjeva u proljeće. Voćnjaci su također zasada u dobroj kondiciji i dobro podnose temperaturne minuse do -8. Svi naši voćari dane koriste za rezidbu voćaka, a niske temperature ispod ništice, uvjetuju „spavanje” voćnjaka tako da ne bi trebalo doći do prijevremenog kretanja vegetacije. Kada su temperature od 5 do 10 stupnjeva i kad se voćke orezuju, onda poglavito koštičavo voće npr. trešnje, znaju prijevremeno „krenuti” i biti pod utjecajem negativnih temepratura koje se mogu očekivati do 1. travnja. Prošle smo godine početkom ožujka imali temperature do -23 stupnja. Na njih ne možemo utjecati, one su ekstremne i čine velike štete. Teško je savjetovati što učiniti ove godine, ako se takav scenarij ponovi. Najviše možemo napraviti preventivom, a to znači gnojidbom. Ako ste prošle i pretprošle godine gnojili voćnjak, on je ušao u zimu pripremljen pa će i posljedice kod ekstremnih minusa biti manje”, pojasnio je pročelnik Hrvatske poljoprivredno šumarske savjetodavne službe Ivica Lovrinčević.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora