Hrvatski radio

Radio Osijek

Snježne skulpture na meti vandala

23.01.2017.

12:01

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Profesori Nikola Faller, Vjekoslav Filipović i prijatelji iz udruge Slama Land Art ovih dana izrađuju snježne skulpture na ulazu u Tvrđu kod prostora uz Državni arhiv, no puno njihova truda i kreativnog rada uništili su vandali koji su se u noći s petka na subotu okomili na skulpture.

Umjetnici su oblikovali desetak snježnih skulptura, u sklopu projekta „Četiri godišnja doba“, ali se većina od njih našla na meti huligana koji su ih uništili ili oštetili, najvjerojatnije vraćajući se iz noćnog života u Tvrđi. Faller je događaj prijavio i policiji, međutim  počinitelji su zasad nepoznati.
Bolja je vijest da umjetnici nisu klonuli duhom nego su prionuli spasiti sve što se spasiti može te nastavljaju s radom na skulpturama koje će na tom prostoru stajati sve dok dopuste vremenski uvjeti (ili vandali).
Da snježne skulpture imaju svoj rok trajanja umjetnicima je jasno, ali s velikim žaljenjem na Facebook stranici Slama Land Art ustvrđuju kako je ovoga puta presudan bio ljudski faktor. "Umjetnost postoji i opstojat će jedino kao izričaj duše koja budi i održava živom vječni plamen srca. Nekoga će to navesti na buntovni čin, nekoga će uzvisiti do najfinijih osjećaja, ali, sve dok je svrha boljitak cjelokupne zajednice, svaki čin je opravdan – kako onaj umjetnikov, tako i onaj promatračev. Ovaj tzv. huliganski čin, po nama, opravdanja nema, osim što se očitava kao preslika jedne veoma tužne i nesretne duše. Nadamo se ne i grada", objavili su na FB-u.
Zbog srušenih snježnih skulptura osječki gradonačelnik Ivan Vrkić je, kako je napisao na svom FB-profilu, toliko ogorčen da ne može opisati. Izrazio je podršku članovima udruge Slama Land Art i posjetio ih dok su obnavljali oštećene skulpture. "Jednostavno ne mogu vjerovati da postoje pojedinci koji ne prepoznaju što je vrijednost i kreativna industrija umjetnika koja koristi sve prirodne pozicije, pa tako i led, da bi se pokazao njihov umjetnički izričaj. Sramotno je da netko ne priznaje rad tuđih ruku i ovako ga vandalski uništava, a još žalosnije da takvi pojedinci nisu odgojeni i nisu spremni sudjelovati u urbanom životu Osijeka", ističe Vrkić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.