Hrvatski radio

Radio Osijek

SNV odao počast žrtvama Vukovara

17.11.2020.

12:52

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

Srpsko narodno vijeće danas je polaganjem vijenaca u Dunav i na Ovčari te paljenjem svijeće u Sabornoj crkvi sv. Nikole odalo počast žrtvama koje su građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu 1991-1995. No, to ipak nije prošlo bez prijepora.

Naime, SNV je jučer najavio da će u njihovoj delegaciji biti i državni tajnik Zvonko Milas, no iz Vlade su to opovrgnuli: "Slijedom pogrešne informacije koja se pojavila u javnom prostoru, napominjemo da nije bilo predviđeno da državni tajnik Zvonko Milas danas položi vijenac u Dunav zajedno s delegacijom SNV-a, već je trebao ići s njihovom delegacijom položiti vijenac na Ovčaru." Milas danas nije došao, opravdavši se da je bolestan. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac krivnju je za taj, kako je rekao nesporazum, preuzeo na sebe: "Mi smo pogriješili. Ja sam pogriješio. Riječ je o nesporazumu. Rekao sam koga treba smatrati za grešnika u ovim stvarima, u drugim stvarima okrenite uši i oči prema drugim ljudima koji su grešni prema tom čovjeku. Žao mi je što ga zbog toga napadaju. Žao mi je što nas  koji radimo težak posao, a u teškom poslu radite i greške, zbog tih greški napadaju hrabrog čovjeka i poštenog državnog službenika i dužnosnika", rekao je Pupovac.

Delegacija, u kojoj su bili Boris Milošević, potpredsjednik Vlade RH, Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije, Radojka Mrkšić, članica udruženja "Protiv zaborava" i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, položila je vijence za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti u Dunav, a zatim su vijenac položili na farmi "Ovčara", mjestu torture i zločina nad braniteljima i civilima, deportiranima iz vukovarske bolnice. Na kraju komemorativnog programa za sve žrtve Milorad Pupovac je sa delegacijom zapalio svijeće u Sabornoj crkvi sv. Nikole u Vukovaru.
"Danas smo u ovom gradu, kao što smo bili jučer, a biti ćemo i sutra. Da bismo bili s onima koji osjećaju i danas i dugo će osjećati patnju koju su sami prošli u ratnim godinama, patnju koju su doživjeli zbog gubitka svoga zdravlja i gubitaka svojih najbližih. Duboko suosjećamo sa svakim građaninom Vukovara i njegove okolice koji je u tim godinama propatio i izgubio najbliže", rekao je Milorad Pupovac. "Ovdje sam kako bih pokazao da neovisno o tome kada je, koji dan i na kojim mjestima polagali vijence. Mi žrtve niti dijelimo niti ih razdvajamo. One su sve naše. Naša želja je da s tom pozicijom doprinesemo da komemorativne prakse u ovom gradu i na svakom drugom mjestu ne budu prakse koje će dijeliti, sukobljavati i nastavljati rat politikama sjećanja. Naša je želja, da oni koji su stradali i oni koji zaslužuju sućut da imaju tu sućut i na današnji i na sutrašnji dan i na svakom drugom mjestu", dometnuo je Pupovac.
Dotaknuvši se vukovarskih Srba i njihovog odnosa prema obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kazao je kako "to" nosi na svojim leđima. "I nadam se da ću stvoriti pretpostavke da oko ovih komemorativnih dana ne samo Hrvatska, nego ni grad Vukovar ne budu podjeljeni, ni Hrvati, ni Srbi. Neki ljudi u ovom gradu i ovoj državi ne žele da se to dogodi", ocijenio je.
Veran Matić kleknuo ispred spomen obilježja na Ovčari 

Prema riječima potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića njegov dolazak i boravak danas i sutra u Vukovaru izraz je njegova poštovanja prema svim stanovnicima i svim žrtvama stradalim na vukovarskom području. "Važno je nastaviti politiku mira koju smo počeli u ovoj Vladi i graditi atmosferu pomirenja i dijaloga", poručio je Milošević i ocijenio da u Vukovaru nedostaje dijaloga, da svih proteklih godina nije došlo do napretka u međunacionalnim odnosima, da se po njegovom mišljenju, nisu stekli uvjeti za ćirilicu u Vukovaru.
Posebni izaslanik srbijanskog predsjednika Veran Matić u Vukovar je došao, kako je rekao, s namjerom da izrazi poštovanje prema žrtvama, a iz tog razloga će biti i sutra u vukovarskoj Koloni sjećanja. "Mislim da je jako važno da imamo poštovanje prema žrtvama i solidarnost s obiteljima žrtava", rekao je istaknuvši kako mu je stalo da se pronađe svaka nestala osoba. Ocijenio je kako "ovakve zajedničke komemoracije" samo mogu pomoći u pronalaženju nestalih osoba. "Izražam veliko žaljenje zbog svega onoga što se dogodilo ovome gradu i građanima ovoga grada tijekom ratnih godina" rekao je Matić koji je nakon što je na Ovčari položilo vijenac  kleknuo ispred spomen obilježja te se pomolio.

Oštre reakcije iz Vukovara

Na najavu da bi u izaslanstvu SNV-a, koje će baciti vijence u Dunav u spomen na ubijene Srbe iz Vukovara 1991., trebao biti i državni tajnik Zvonko Milas jučer je vrlo oštro reagirala zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić – izjavila je da se zbog toga osjeća "izdano i prodano". "Čitam danas u medijima da će sutra, 17. studenoga Pupovac u pratnji Zvonka Milasa HDZ-ovog državnog tajnika, inače Vukovarca 'baciti vijenac u Dunav za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti'. U ovom trenutku kao Vukovarka prije svega, osjećam se izdano i prodanona rubu suza od žalosti i gorčine", napisala je Mujkić na facebook profilu.
Napisala je i da se 18. studenoga u Koloni sjećanja prisjeća na sve one koji su poginuli u velikosrpskoj agresiji na Vukovar, neovisno o njihovoj nacionalnosti.
"Cijela Hrvatska prisjeća se žrtava velikosrpske agresije, osim onih koji već godinama 17. studenoga bacaju 'venac' u Dunav i prisjećaju se svih ostalih. A pitam se koji su to ostali? Kome će to gospodin Milas u ime Vlade RH i HDZ-a, čiji je član, baciti vijenac u Dunav!? Očito onima koji su poginuli vršeći agresiju na naš grad na njegov grad između ostalog", mišljenja je Mujkić koja pita priznaje li se time da je za rat u Vukovaru odgovornost podijeljena.
Oštro je priopćenjem reagirao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je zaražen koronavirusom i nalazi se u kućnoj izolaciji: "Što se to dogodilo na današnji dan, 17. studenog u Vukovaru, samo jedan dan prije 18. studenog? Što to što je zaslužilo polaganje vijenaca od strane Vlade RH u Dunav? (...) Datum 17. studeni je odabran ciljano i bezobrazno uoči 18. studenog kako bi se umanjila hrvatska, vukovarska trauma i žrtva, jer eto i druga je strana ima, te kako bi se podijelila odgovornost za rat i žrtve. (...) Radi prokazivanja sramotne i trule hrvatske politike treba podsjetiti da Vlada RH polaže vijenac u Dunav zajedno s Vladom RS koja je prošle godine otkrila u Novom Sadu spomen ploču generalu JNA Mladenu Bratiću poginulom u napadu na Vukovar i Republiku Hrvatsku", stoji u Penavinom priopćenju.Galerija
Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-
Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.