Hrvatski radio

Radio Osijek

Socijaldemokrati: "Dio Aljmaša bez vode. U čemu je problem?"

09.05.2023.

12:18

Autor: HRT / Radio Osijek

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Osijek – zastupnici Socijaldemokrata u Hrvatskom saboru, Romana Nikolić i Domagoj Hajduković na današnjoj konferenciji za medije, upozorili su na probleme vodoopskrbe u dijelu Općine Erdut, točnije mjesta Aljmaš.

„Unatoč brojnim apelima, dopisima, zahtjevima i nekoliko peticija koje su mještani uputili prema načelniku Općine Erdut da im se provede vodovodna mreža, zahtjevi su odbijeni ili ignorirani“ otvorila je konferenciju Nikolić.

„Aljmaš je selo u općini Erdut, smješteno na desnoj obali rijeke Dunav, na obroncima Čvorkovca u kojem je poznato svetište Gospe od Utočišta. Na blagdan Velike Gospe, hodočasti veliki broj vjernika i turista – godišnje i do 100.000. Prema popisu stanovništva iz 2022.g. naselje ima 493 stanovnika.

Tamošnje stanovništvo osim što se bavi poljoprivredom, građevinarstvom, trgovinom, pokušavaju razvijati turizam, no veliki problem za razvijanje te grane, otežava im nedostatak vode za piće“ rekla je Nikolić i nastavila „u dijelu naselja Aljmaš, Crkvene Rudine, koji broji oko 200 kućanstava, nema redovne opskrbe pitkom vodom. Podneseni zahtjevi za dovoz vode u cisternama većinom su odbijeni bez obrazloženja. Stoga, vodu za piće donose u plastičnim bocama, kanistrima, a neki vodu "vuku" iz Dunava. Nehumano je da u 21. stoljeću tamošnji mještani žive u takvim uvjetima, da nemaju osnovnih uvjeta za život.

Godinama stanovnici Aljmaša apeliraju od lokalne samouprave i poduzeća Čvorkovac – vodne usluge d.o.o. da im se osigura voda za piće, no sluha za ispunjenje zahtjeva nema. Razlog za neispunjenje zahtjeva, mještani ne vide, jer objekti koji se nalaze na navedenoj lokaciji imaju uporabne dozvole od Ureda za graditeljstvo, a upravljanje od Čvorkovac – vodne usluge d.o.o. 2018.g. je preuzeo Vodovod – Osijek d.o.o.

Prepreka za dovod vode u tom dijelu naselja ne postoji, samo je potrebna politička volja da se problem riješi, mještanima omogući ono najosnovnije za život, a to je voda. Kada tome pridodamo pad broja stanovnika i iseljavanje mladih iz ruralnih područja predstavlja ozbiljan problem u Hrvatskoj. Glavni su razlozi za iseljavanje nedostatak radnih mjesta, niske plaće i općenito nedovoljna privlačnost tih područja“ zaključila je Nikolić.

Hajduković je rekao da je navedenu lokaciju potrebno uvrstiti u prioritete lokalne samouprave, „stoga se pitamo, u čemu je problem načelniče?! Zašto jedan dio naselja ima vodu, a drugi nema? Zašto naselja Bijelo Brdo i Dalj već odavno imaju provedenu vodovodnu mrežu, a Aljmaš nema, zašto se pravi razlika među stanovništvom, po kojem ključu ili kriteriju provodite svoju politiku?! Razumljivo je da nešto ne može odmah biti prioritet, pa i 5 godina ali da među prioritete ne može ući 23 godine, to nam nije jasno. Načelniče, ljeto samo što nije stiglo, hoće li mještani Aljmaša i ovo ljeto biti bez vode za piće?! Nije li to sramota, da u 21.st stanovništvo nema vodu, da ne može razvijati turizam od kojeg bi cijela Općina imala financijsku korist i privukla investicije“ zapitao se Hajduković i dodao „prema Poslovnom planu Vodovod – Osijek d.o.o. za 2023.g. uključena je rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže u Općini Erdut (dakle naselja Aljmaš, Bijelo Brdo i Dalj). Međutim, nije točno definirano što i gdje, te stoga tražimo očitovanje o početku radova u Aljmašu.“

Hajduković je zatražio i uključivanje županije u rješavanje problema: „Apeliramo da se u rješavanje ovog problema uključi i župan Anušić. Iako županija nema ovlasti u rješavanju ovog problema, siguran sam da župan svojim autoritetom može pridonijeti tome da problem dijela Aljmaša konačno riješi!“

„Ukoliko se ne provede vodovodna mreža u Aljmašu u dijelu Crkvene Rudine, jednostavno se ne može očekivati da će postojeće stanovništvo ostati živjeti u naselju, da će se doseliti novo, niti se može očekivati povratak iseljenika, a još manje privući investitore u izgradnji novih turističkih sadržaja“ zaključio je Hajduković. (iz Priopćenja)

Romana Nikolić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.