Hrvatski radio

Radio Osijek

Socijaldemokrati: „S pravom smo zabrinuti za male OPG-ovce”

07.02.2022.

14:25

Autor: Radio Osijek/TM

Domagoj Hajduković, Romana Nikolić i Marina Opačak Bilić

Domagoj Hajduković, Romana Nikolić i Marina Opačak Bilić

Foto: FB Domagoj Hajduković / -

„Postoji čitav niz nejasnoća u sustavu bodovanja, a uvode se i kriteriji bez dodatnih obrazloženja i jasne definicije kao i sektora na koji se odnose. Bojimo se da će sve to dovesti do daljnje netransparentnosti i nepravilnosti u postupcima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na koje su se poljoprivrednici već žalili”, stoji u reakciji na konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju potpisuju zastupnici Domagoj Hajduković, Romana Nikolić i Marina Opačak Bilić iz Kluba socijaldemokrata. 

Vlada je u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koji zastupnici iz Kluba socijaldemokrata tvrde da je poguban za male poljoprivrednike. U priopćenju podsjećaju da mnogi poljoprivrednici već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo načinom na koji jedinice lokalne samouprave daju državno zemljište u zakup. „Postoje primjeri iz Čađavice, Pitomače i Garešnice (ali i mnogih drugih općina i gradova) gdje smo svjedočili samovolji i netransparentnošću pojedinih čelnika JLS kada se državna zemlja javnim pozivom dijelila stranačkim poslušnicima, podobnim kadrovima, kumovima i rodbini, većinom osobama koja do tada nisu imali zemlju u zakupu, a bez nje su ostali ozbiljni dugogodišnji poljoprivredni proizvođači. Upravo ti ozbiljni poljoprivrednici žive isključivo od poljoprivrede i sada ne mogu doći do osnovnog resursa koji im je potreban – zemlje”, navodi se u priopćenju. Hajduković, Nikolić i Opačak Bilić tvrde da u predloženom Zakonu, u sustavu bodovanja postoji još čitav niz nejasnoća: „Nigdje nisu navedeni do sada uvriježeni kriteriji kao npr. dosadašnji posjednik, stočar povrtlar i sl. Isto tako, uvode se kriteriji bez dodatnih obrazloženja i jasne definicije kao i sektora na koji se odnose poput "stvaranja dodane vrijednosti," trajnih nasada i prerade u stočarstvu i ratarstvu koje je vrlo širok pojam i bez jasnog definiranja može biti podložno različitim tumačenjima. Bojimo se da će sve to dovesti do daljnje netransparentnosti i nepravilnosti u postupcima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na koje su se poljoprivrednici već žalili”, ističu.

Na kraju dana, poljoprivredno zemljište jedan je od najvažnijih resursa kojima država raspolaže i baš zbog toga pozivamo i ostale kolegice i kolege zastupnike da se odlučno suprotstave ovakvom lošem prijedlogu Zakona.

Zastupnici iz Kluba socijaldemokrata

Nezadovoljni su i time kako se tretira ekološka proizvodnja i ekološke proizvođače, zatim činjenicom da se ostavlja i mogućnost nekontroliranog rasta cijena budući da najveća ponuđena cijena neće više biti limitirana na „maksimalno dvostruko“ od početne cijene. „Svakome je jasno da će takav pristup zemljišta ograničiti samo na one koji će si moći to financijski i priuštiti, odnosno samo rijetki, oni kojima u slučaju nedostatnosti postojećeg kapitala su sklone i banke, dok sva mala ili manja gospodarstva neće na ovaj način doći ni do minimalnih površina”, stoji u reakciji socijaldemokrata na konačni prijedlog Zakona o zemljištu. Ustvrđuju kako još uvijek ne postoji jasna strategija razvoja poljoprivrede i pitaju se kamo ovako predloženi zakon vodi i kome pogoduje – a to sigurno nisu mali i srednji proizvođači. „Bojimo se da donošenje ovakovog Zakona neće spriječiti zlouporabe i nepravilnosti pri dodijeli poljoprivrednog zemljišta, već unijeti dodatnu nesigurnost u sam proces. Sve će se to loše odraziti na već opustošeni ruralni prostor Slavonije, Baranje i Srijema ali i na druge dijelove Hrvatske gdje je dominantna gospodarska aktivnost poljoprivreda. Na kraju dana, poljoprivredno zemljište jedan je od najvažnijih resursa kojima država raspolaže i baš zbog toga pozivamo i ostale kolegice i kolege zastupnike da se odlučno suprotstave ovakvom lošem prijedlogu Zakona”, zaključuju Romana Nikolić, Domagoj Hajduković i Marina Opačak Bilić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.