Hrvatski radio

Radio Osijek

Socijaldemokrati: Sigurnost pješaka, a pogotovo djece, treba biti prioritet svima

27.03.2023.

12:40

Autor: HRT Radio Osijek

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Problematična prometna situaciju na na križanju Gundulićeve, Kalničke i Kanžlićeve ulice u Osijeku bila je tema konferencije za mediju koju su održali saborski zastupnici Domagoj Hajduković i Romana Nikolić iz redova Socijaldemokrata. Kako su poručili, javili su im se zabrinuti roditelji djece koja pohađaju OŠ Ivana Filipovića, koja svaki dan do škole moraju koristiti uzak prolaz za pješake širine tek pola metra, a koji se nalazi tik uz vrlo prometnu cestu.


Čelnici Socijaldemokrata grada Osijeka i Osječko-baranjske županije uputili su apel lokalnim vlastima za rješavanje ovog komunalnog problema. Nakon što je na njihovu inicijativu postavljena rasvjeta na dječjem igralištu na Vijencu Petrove Gore odlučili su upozoriti i na ovaj dugogodišnji problem potaknuti molbama i samih građana. Obratili su nam se roditelji djece koja pohađaju školu Ivana Filipovića koja svaki dan  moraju proći dio križanja Gundulićeve i Kanližlićeve ulice, dio koji se nalazi iza nas, a uopće nije prilagođen za pješake. Zbog velike frekvencije prometa na tom potezu, roditelji su zabrinuti za svoju djecu, posebno mlađu, koja tu dionicu prolaze dva puta dnevno na odlasku i povratku u školu. Baš zbog toga, mnogi roditelji osobno vode djecu i dočekuju ih iz škole. Bojimo se da je samo pitanje vremena kada bi dolazak ili odlazak djece iz škole mogao tragično završiti. Naš apel ide Gradskoj četvrti i gradu Osijeku da se ovaj problem nakon niza godina riješi kako bi se zaštitili naši najmlađi u prometu, pojasnio je problematiku Hajduković. Kako je dodala saborska zastupnica Romana Nikolić križanje Kanižlićeve, Gundulićeve i Kalničke ulice iz smjera grada prema Strossmayerovoj ulici predstavlja opasnost za pješake zbog lokacije privatne kuće koja se nalazi svega 50 cm od ruba ceste, odnosno širina pješačke staze je 50 cm odijeljena rubnjakom od ceste. S obzirom da je u blizini i zavoj, predstavlja opasnost i od izljetanja prometnih vozila.

Problematična dionica pješačke staze koja je široka svega 50cm

Problematična dionica pješačke staze koja je široka svega 50cm

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Sukladno Pravilniku o pristupačnosti građevina osobama sa invaliditetom, širina od 50 cm ne zadovoljava minimalne udaljenosti za prolaz osobama s invaliditetom te im time ne omogućava prolaz tom dionicom. Na udaljenosti od 20 metara je postavljen semafor, ali pješaci koji prolaze pješačko-biciklističkom ulicom iz Gundulićeve i pješaci iz Kanižlićeve iz smjera Sljemenske onemogućen im je dolazak do semafora jer ih staza vodi na uski dio pješačke staze. Sve ovo spominjem jer je svega 100 m od tog križanja, Osnovna škola Ivana Filipovića i veliki broj učenika prolazi opasnim dijelom pješačke staze, te pitanje je dana kada će netko od njih nastradati kako svojom nepažnjom jer to su djeca tako i zbog mogućeg izlijetanja auta zbog krivine. Ograničenje brzine je tu 50 km/h što smatram prevelikom i opasnom, poručila je Nikolić.


Problematično raskrižje

Problematično raskrižje

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Pozvali su stoga gradsku upravu da pristupi rješavanju ovog problema prije nego što se dogodi tragedija, a u komunikaciji s prometnim stručnjacima predlažu sljedeće:


 a) kupnja privatne kuće od strane Grada Osijeka i rušenje iste kako bi se mogla osigurati dovoljna širina prolaza


 b) izmještanje položaja ceste prema desnoj strani gledajući iz smjera grada, iz razloga jer desni rub ima pješačku stazu širine 1,80m i zeleni pojas 2,6m ukupno 4,4m. Pomjeranjem položaja ceste dobili bi potrebnu širinu za neometani prolaz da zadovoljimo Pravilnik o pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom, ali i učinimo sigurnim naše učenike prilikom prolaska tom dionicom.


 c) izvođenje dodatnog pješačkog prijelaza na križanje Gundulićeve i Kanižlićeve kako bi se pješaci usmjerili na postojeći semafor, a postojeće opasno mjesto bi se zabranilo postavljanjem zaštitne ograde.


 d) postavljanje nove vertikalne signalizacije (semafori, prometni znakovi i/ili ležeći policajci kako bi se smanjila brzina)


Apeliram na gradonačelnika da se ovaj veliki i ozbiljni problem pokuša riješiti, jer sigurnost pješaka, a pogotovo djece treba biti prioritet svima. Za navedenu problematiku postoje rješenja, koja smo ponudili, što znači da je problem rješiv samo je bitna politička volja, zaključila je Nikolić.


Više poslušajte u tonskom zapisu:


Saborski zastupnici Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.