Hrvatski radio

Radio Osijek

Socijaldemokrati: Zakon o predškolskom odgoju donosi više štete nego koristi

16.05.2022.

13:01

Autor: Radio Osijek / Hina

Konferencija za novinstvo Socijaldemokrata u Osijeku

Konferencija za novinstvo Socijaldemokrata u Osijeku

Foto: Radio Osijek / HRT

O novom Zakonu o predškolskom odgoju govorili su u Osijeku saborski zastupnici Kluba Socijaldemokrata Romana Nikolić i Domagoj Hajduković te majka četverogodišnjaka Tihana Kačavenda koja nije mogla upisati svoje dijete u vrtić jer je tada bila nezaposlena. Ustvrdili su da će djeci i roditeljima novi zakon donijeti više štete nego koristi te da su vladajući sa svojih 76 ruku rekli veliko „ne” boljem sutra svima u sustavu predškolskog odgoja. 

Nikolić je rekla kako je u Francuskoj 99,5 posto djece uključeno u programe predškolskog odgoja, a Hrvatska je po tome na samome dnu, sa samo 56 posto djece. Navodi kako, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, trenutačno u 76 općina i gradova nema organiziranog vrtićkog smještaja, a zbog nedostatnih i prebukiranih vrtića svake godine na listama čekanja ostane pet tisuća djece.

Uz novi zakon programi predškolskog odgoja i dalje će ostati nepristupačni djeci nezaposlenih roditelja ili djeci iz obitelji nižeg socio-ekonomskog statusa. Nije donesena ni jasna i ujednačena metodologija za izračun subvencija, što će i dalje ovisiti o fiskalnoj snazi lokalnih proračuna i politikama lokalnih čelnika, smatra Nikolić. Tvrdi kako to sve pokazuje da "novi zakon nije jednak za sve" i da diskriminira djecu, koja nikako ne bi smjela biti predmet diskriminacije.

Iako vladajući predstavljaju sredstva iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka za izgradnju i dogradnju vrtića kao spasonosna, Nikolić tvrdi kako natječaj kasni miminalno pola godine, a gradovi i općine tek će u proračunima za 2023. osigurati sredstava za projektiranje, gradnju i opremanje. Stoga je izvjesno da će do povećanja kapaciteta doći tek početkom 2026., a na obećanih novih 22.500 vrtićikh mjesta roditelji će moći računati tek u predškoslkoj 2026/2027. godini, smatra Nikolić.

Kao mjeru koja može povećati broj djece u programima predškolskog odgoja saborski zastupnik Domagoj Hajduković naveo je sufinanciranje smještaja u privatnim vrtićima, što provodi oko polovica gradova u Hrvatskoj, upravo zbog nedostatka kapaciteta u gradskim vrtićima. Upozorava kako je Osijek jedini od četiri najveća grada u Hrvatskoj, koji to ne sufinancira, dodajući kako su tri privatna osječka vrtića predali molbu gradskoj upravi za ulazak u model sufinanciranja smještaja, ali da još nisu dobili odgovor. Pozvao je gradsku upravu da pomogne djeci i roditeljima, ocijenivši kako bi, do dogradnje i povećanja gradskih vrtićkih kapaciteta, ova mjera mogla pomoći u demografskoj politici ovog, ionako demografski devastiranog, dijela Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.