Hrvatski radio

Radio Osijek

Šokački cvit je Martina Hanuljak iz Divoševaca

22.02.2020.

01:22

Autor: Davor Lončarić

foto: D. Lončarić

foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Martina Hanuljak, Ela Blažević i Ivana Ognjanović najljepše su djevojke 53. Šokačkog sijela koje je svečano otvoreno u Županji. Natjecalo se jedanaest djevojaka iz županjskog, vinkovačkog i brodskog kraja te jedna djevojka koja je došla iz Srijemske Mitrovice.

Izborom Šokačkog cvita, odnosno najljepše djevojke koja na najljepši način predstavlja svoju nošnju i područje iz kojeg dolazi, tradicionalno se otvara velika folklorna manifestacija - Šokačko sijelo u Županji.

Martina Hanuljak iz Divoševaca u nošnji Brodskog Varoša ponijela je titulu Šokačkog cvita 2020., odnosno najljepše djevojke u narodnoj nošnji.  Druga pratilja je Ivana Ognjanović iz Županje, a prva pratilja Ela Blažević u nošnji Donjih Andrijevaca. Šokački cvit- Martina Hanuljak ima 23 godine i studentica je Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Baka i mama su joj iz Brodskog Varoša tako da su spremile i lokalnu bogatu narodnu nošnju. Na natjecanjima nastupa od 16. godine i do sada je već pobjeđivala na Zimskom spremanju u Antinu te na natjecanju Šokačka kraljica u Tordincima.  

Nagrade su bile - 3 tisuće kuna za drugu pratilju, 5 tisuća prvoj pratilji, dok je najljepša djevojka osvojila sedam tisuća kuna. Sve druge djevojke dobile su po utješnih tisuću kuna.  

Katarina Bušić, viša kustosica Etnološkog muzeja u Zagrebu, dio je peteročlanog stručnog povjerenstva koje je ocjenjivalo nošnje i djevojke koje su ih nosile. Izjavila je kako je cilj manifescaije "osim tipičnog prikazivanja bogatstva, ljepote i različitosti tipoloških inačica našega ruha promocija zavičajnoga ruha i ono što nam je najviše važno, a to je očuvanje tradicije".  

Najvećom folkolornom manifestacijom županjskoga kraja zadovoljan je i gradonačelnik Županje Davor Miličević. Izdvojio je uspješno pokladno jahanje i sajam Zlatne niti, a posebno je bio zadovoljan zbog prepune dvorane u kojoj je održano svečano otvorenje. Šokačko sijelo tradicionalno završava seljačkom zabavom na pokladni utorak, a do tada brojne posjetitelje Županje čekaju i drugi sadržaji - večer uz tamburu i orkestar Ansambla Lado u ponedjeljak, svinjokolja, pokladna povorka i nastup Najboljih hrvatskih tamburaša u nedjelju te u subotu u dvorani Mladost treća večer folklora na kojoj će nastupiti gostujuća kulturnoumjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Poljske i Sjeverne Makedonije. 

Šokački cvit razgovori- Katarina Bušić, Davor Miličević, Ela Blažević, Ivana Ognjanović i Martina Hanuljak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.