Hrvatski radio

Radio Osijek

"Šokica" tamburaški hit godine Radio Osijeka

07.01.2020.

10:34

Autor: Davor Lončarić

Braća Đukić uz Danijelu Šandor i Dragana Lenarta

Braća Đukić uz Danijelu Šandor i Dragana Lenarta

Foto: - / -

Popularna emisija Radio Osijeka "Ritam Šokadije" tradicionalno organizira izbor tamburaškoga hita godina. Ovaj su put slušatelji izabrali pjesmu "Šokica" tamburaškog sastava Šokci iz Osijeka. . . ..

Ljubitelji tamburaške glazbe i slavonske narodne baštine svakog utorka u programu Radio Osijeka mogu slušati emisiju "Ritam Šokadije" te Tamburašku promenadu u sklopu nedjeljnje "Desetice". Za 2019. godinu slušatelji su izabrali pjesmu "Šokica" koju su Šokci izveli na prošlogodišnjem Glazbenom festivalu Šokačke pisme u Županji.

Tekst pjesme potpisuje Ivan Belajac, autori glazbe su Ivan Belajac i Stjepan Rudinski, koji je ujedno autor aranžmana. 

Šokcima su danas priznanje uručili urednik Radio Osijeka Davor Lončarić, voditeljica "Ritma Šokadije" Danijela Šandor i glazbeni urednik Dragan Lenart.

Šokci su prije nekoliko godina također imali tamburaški hit godine Radio Osijeka i to pjesmu "Kućica u ritu" čega su se u današnjoj emisiji prisjetili Tomislav i Siniša Đukić. "Možemo imati velike planove sa svakom pjesmom, može nam se sviđati li ne, no ako ona ne zaživi među slušateljima kao da se ništa nije dogodilo", rekao je Siniša Đukić uz zahvalu slušateljima koji su glasovali u emisijama Radio Osijeka upravo za njihovu Šokicu. 
U tijeku je snimanje spota za ovu pjesmu koja je izvedena prije nešto više od godinu dana na festivalu u Županji. Braća Đukić najavila su danas kako su spremni i za ovogodišnji Glazbeni festival Šokačke pisme u Županji koji će se održati 7. veljače. Za taj je festival Siniša Đukić napisao pjesmu "Braca" koja je autobiografska priča o njemu i bratu koji već godinama zajedno rade, ali i sviraju i pjevaju u Šokcima. 
 
Emisija "Ritam Šokadije", koju većim dijelom preuzima i Glas Hrvatske, u programu Radio Osijeka emitira se od 2002. godine, a pokrenuo ju je veliki promotor tamburaške glazbe, pokojni glazbeni urednik Darko Paurić.
 
Poslušajte i razgovor iz današnjeg Ritma Šokadije u kojem je Danijela Šandor ugostila osječke Šokce. 

Šokci u Ritmu Šokadije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.