Hrvatski radio

Radio Osijek

"Solidarni s migrantima" na FFOS-u

14.01.2020.

14:21

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Tribina "Solidarni s migrantima" u podne je u Svečanoj dvorani osječkog Filozofskoga fakulteta uz profesore i studente okupila volontere organizacije "Are You Syrious?" te predstavnice Volonterskog Centra Osijek. Zbog izbjegličke krize prikupljaju humanitarnu pomoć.

Docentica na Odsjeku Filozofskog fakulteta u Osijeku dr.sc. Darija Rupčić KelamDaria Rupčić - Kelam u izjavi novinarima pojasnikla je zašto su profesori i studenti pokrenuli humanitarnu akciju potrepština za migrante na terenu u Šidu (Srbija) i Bihaću (BiH).

'Potaknuti situacijom s izbjeglicama u našoj i okolnim državama, na inicijativu udruge studenata psihologije Psihos odlučili smo organizirati javnu tribinu s ciljem prikazivanja trenutne situacije u prihvatnim kampovima.
Na tribini će sudjelovati profesori našeg Fakulteta, članovi organizacija Are You Syrious, No Name Kitchen i Volonterski Centar Osijek, koji se ovom tematikom bave već neko vrijeme te su i sami bili na terenu i vidjeli kakvo je stvarno stanje', rekla je doc. Rupčić.
'Problemi migranata marginalizirani su u javnom prostoru, a volonteri su šokirani humanitarnom situacijom' - zaključila je.
'Vidjela sam puno ljudi u jako teškoj situaciji i šokirana sam što takvih prizora nema u medijima. Prikupljat ćemo deke i odjeću i pozivamo donatore da nam se jave. Prikupljat ćemo deke i odjeću, rekla je volonterka iz Poljske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.