Hrvatski radio

Radio Osijek

SOS Dječje selo Ladimirevci proslavilo 18. rođendan

25.05.2015.

14:40

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugo SOS Dječje selo u Hrvatskoj osnovano je u slavonskom selu Ladimirevcima prije 18 godina. Oko 300 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi tamo je do sada pronašlo novi dom i novu obitelj.

Danas u Ladimirevcima živi 16 obitelji s SOS mamama u obiteljskim zajednicama te više od 80 djece. Uz selo u Ladimirevcima djeluju i dvije stambene zajednice u Osijeku u kojima stanuju srednjoškolci, kako bi  im bilo jednostavnije ići u školu. Direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci Zoran Relić izjavio je kako je u posljednjih 18 godina u selu zbrinuto oko 300 djece, među kojima su i djeca iz postojećih 16 obitelji. Rekao je kako je ponosan na uključenje djece u zajednicu i odlične odnose koje imaju s Ladimirevcima i okolinom. Relić dodaje kako je ponosan i na obiteljski koncept dugoročne skrbi o djeci u potrebi u sigurnom okruženju u kojem se poštuju različitosti. Relić je dodao kako 40% sredstava za funkcioniranje sela osigurava Ministarstvo socijalne poliitke i mladih, a za ostatak se udruženje SOS Dječje selo Hrvatska mora samo snalaziti te im je, kao i uvijek, potrebna novčana i matrerijalna potpora sponzora i donatora.
Na rođendansku proslavu stigli su i mladi ljudi koji su do kraja srednje škole odrastali u SOS Dječjem selu u Ladimirevcima, među kojima i Dalibor Kejić koji je iznimno zadovoljan iskustvom koje je stekao u novoj obitelji u Ladimirevcima. Kaže kako je to sve shvatio kao veliku životnu školu, a danas, nakon što je završio srednju školu i upisuje fakultet ima samo riječi hvale za način organizacije života u SOS dječjem selu.
Među prvim SOS mamama u Ladimirevcima je bila i Grozdana Poljak koja je istaknula da joj je 18 godina "proletjelo" te da je iznimno zadovoljna kada danas vidi predivnu djecu koja su uz nju odrastala.
Na rođendanskoj proslavi, koja ee zbog kiše morala preseliti u dvoranu ladimirevačke osnovne škole, prikazana su dva igrokaza koja su pripremila djeca iz SOS sela, a pratili su ih i prijatelji iz SOS Dječjeg sela u Lekeniku, djeca iz Račinovaca te mjesni KUD Šokadija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

14 h

FEBIRE

FEBIRE