Hrvatski radio

Radio Osijek

SOS selo Ladimirevci i Ženska soba zajedno u projektu protiv nasilja

30.09.2016.

12:42

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je održan okrugli stol "Prevencija seksualnog nasilja među mladima" s ciljem predstavljanja preporuka za provođenje preventivnih programa što je rezultat suradnje udruge Ženska soba iSOS Dječjeg sela Ladimirevci Ekonomske i turističke škole Daruvar.

To je, kaže ravnatelj SOS sela Zoran Relić, uz medijacijsku grupu jedan od preventivnih programa protiv različitih oblika nasilja. U SOS selu niz je preventivnih aktivnosti od onih u samoj obitelji s sos mamom, obiteljskog savjetnika i redovnih tjednih obiteljskih savjetovanja kada se djecu poučava dječjim pravima ali načinima kako se nositi u nepoželjnim situacijama do radionica Male škole za život i Dječjeg parlamenta u kojem djeca sudjeluju od "male punoljetnosti" s 9 godina.

Osim prevencije, puno je rada i u tretmanima sa stručnjacima jer djeca često iz biološke obitelji dolaze s različitim traumama- kaže ravanatelj Relić.

Voditeljica pravnog tima nevladine udruge Ženska soba Anamaria Drožđan Kranjčec navodi podatke MUP-a od 2000. do 2015. godine prema kojima je svake godine zabilježeno od 650 do 850 kaznenih djela seksualnog nasilja a u 90% slučajeva žrtve su djevojčice ili mlade djevojke. Crne brojke su puno veće, na jedno takvo prijavljeno djelo dolazi 15-20 neprijavljenih- upozorava Drožđan Kranjčec te ističe da je zato potrebno žrtvama vratiti vjeru u institucije, osnažiti ih i informirati.            

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.