Hrvatski radio

Radio Osijek

Spaljeno 4 tone droge vrijedne 90 milijuna kuna

04.10.2018.

14:08

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U sjedištu tvrtke Našicecement u Našicama spaljeno je 4000 kilograma raznih vrsta opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima .

Ovo je trinaesto spaljivanje po redu, a procijenjena vrijednost je 90 milijuna kuna, rekao je ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković, koji je naglasio da je značajno da je droga zaplijenjena i maknuta s ceste te je izbijena zarada organiziranom kriminalu koji je tu drogu prokrijumčario sa željom plasiranja na tržište.
Spaljivanjem je uništeno gotovo četiri tone droge i to 121,39 kilograma heroina, 6,91 kilograma kokaina, više od 3771,45 kilograma marihuane i hašiša, 3,35 kilograma MDMA i derivata (tablete i prah), više od 13 kilograma amfetamina, 344 komada LSD markica te drugih ilegalnih opojnih droga i sredstava. Vrijednost navedene droge iznosi preko 89 i pol milijuna kuna. "Današnje, trinaesto po redu uništavanje oduzetih droga predstavlja drugu najveću količinu droge koju uništavamo od kada se to obavlja u suradnji s Nexe grupom Našicecement d.d.. Od ukupnih 4000 kilograma droge koja se danas uništava, više od polovice odnosi se na marihuanu i hašiš tijekom prošle i ove godine pronađenih u akvatoriju PU dubrovačko – neretvanske. Napomenula je i kako je u 2017. godini zabilježeno rekordnih 11.123 slučaja zapljene droge, gdje je u 1797 predmeta osim pohrane, od Centra zatraženo i njeno vještačenje", rekla je pomoćnica načelnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Maja Jelena Čop.
Zapljena ovolike količine droge svjedoči da nacionalni sustav suzbijanja, zlouporaba i kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj djeluje, a najvažniji nositelj aktivnosti na suzbijanju ponude droga jesu Ministarstvo unutarnjih poslova i policija, istaknuo je voditelj službe kriminaliteta droga policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i kriminaliteta u ravnateljstvu policije Dražen Rastovljić.
U Hrvatskoj je 7 do 8 tisuća ovisnika koji su registrirani, koji se liječe i stabilno su, a broj novopridošlih ovisnika u tretman iz godine u godinu je manji. Problem su nove psihoaktivne tvari koje su u zadnjih šest godina popularne ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama prati više od 650 različitih novih psihoaktivnih tvari. Najčešće se konzumira marihuana te različiti stimulansi poput extazija, amfetamina te kokaina, istaknuto je na današnjem spaljivanju droga u Našicama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.