Hrvatski radio

Radio Osijek

Spaljeno 6 tona različitih vrsta droga

08.10.2020.

14:00

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U sjedištu tvrtke Nexe d.d. u Našicama, spaljene su opojne droge oduzete u kriminalističkim istraživanjima .

"Spaljeno je 1881 kilogram marihuane te četiri tone ostalih vrsta droga. Da je eventualno dvije tone droge završilo u uličnoj prodaji, procjenjuje se procjenjuje se da bi doseglo iznos 91.262.000 kuna, dok bi vrijednost 4 tone pre-prekursora bila oko milijun i dvjesto tisuća kuna, međutim da je pre-prekursor završio u proizvodnji amfetamina, dobio bi se amfetamin ulične vrijednosti oko milijardu kuna," rekla je načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić", Andrea Ledić.
"U prvih devet mjeseci ove godine Policijska uprava Osječko - baranjska evidentirala je 187 kaznenih djela iz područja zlouporabe opojnih droga, a kazneno je prijavljeno 95 osoba. najčešće se zapljenjuje marihuana , amfetamin speed, kokain, extazy i tablete koje su na popisu opojnih droga," istaknuo je načelnik osječko - baranjske policijske uprave Ladislav Bece.
"Zadnjih nekoliko godina istraživanja su pokazala da je konzumacija droga u laganom porastu, a konzumacija marihuane u Hrvatskoj iznad je europskog prosjeka. Kada govorimo o ostalim drogama, u porastu je konzumacija kokaina. Zadnje istraživanje otpadnih voda je pokazalo da u posljednjih 5 godina imamo trostruki porast konzumacije kokaina, ali treba napomenuti da smo još uvijek po konzumaciji kokaina ispod europskog prosjeka. Po konzumaciji kokaina u Europi vodeće su zemlje zapadne i južne Europe, a pretpostavka je da će doći do povećane konzumacije. Nakon restriktivnih mjera vezanih za Covid 19 predviđa se porast ponude zato što proizvodnja kokaina i heroina nije pala pa se pretpostavlja da tu robu treba negdje plasirati. Obzirom na restrikcije u avio prometu, droga se prevozi kontejnerskim prometom i sve su veće zaplijene. Na području Europe zaplijeni se oko 20 tona kokaina, naglasio je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Željko Petković.

 

Andrea Ledić

Željko Petković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.