Hrvatski radio

Radio Osijek

Spomen kamenje iz Slavonije za Zid sjećanja na hrvatske mučenike

06.07.2019.

20:11

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Maja Jakšić/Podružnica 5 – Istočna Hrvatska MKVC-a

Foto: Maja Jakšić/Podružnica 5 – Istočna Hrvatska MKVC-a

Foto: - / -

Moto klub Veterani Croatia, svake godine organizira moto defile "Jaši do zida" u kojem se prikuplja spomen kamenje za izgradnju Zida sjećanja u crkvi hrvatskih mučenika u Udbini .

Zid sjećanja nalazi se u Spomen parku pokraj crkve, gdje je dosad prikupljeno više od  dvije stotine spomen kamenja  koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. 
Članovi 5. podružnice Istočna Hrvatska MKVC prikupili su šest spomen kamenja koje će biti ugrađeno u Zid sjećanja pod imenima Nuštar 05.10.1991., Sotin, prosinac 1991., Slavonski Brod, 06.04.1992. Sava velika krivina, Nemetin 05.12.1991., Slavonski Brod, 05.07.1992. Grebnice i Tenja 05.12.1991.
Spomen kamenje je posvećeno u filijali župe sv. Marka, ev. Trnjani, Donja Vrba u sklopu obilježavanja 27. godišnjice pogibije pripadnika 108. brigade Zbora narodne garde RH.
Spomen kamenje koje nosi imena po stradanju Hrvatskog naroda biti će dio Zida sjećanja koji će se podignuti do proslave Dana hrvatskih mučenika u udbinskoj Crkvi hrvatskih mučenika u rujnu ove godine. Naime, 9. rujna 1493. dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda. Povjesničari procjenjuju da je u bitci protiv turskih osvajača na Krbavskom polju tada izginulo oko 10 tisuća hrvatskih vojnika i vitezova.
"Cilj moto defilea "Jaši do zida" je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.
Osim Zida sjećanja koje se nalazi u Crkvi hrvatskih mučenika, crkvu krasi i oltarni reljef pod imenom "Slava hrvatskih mučenika" autora Kuzme Kovačića. Oltarni reljef izgrađen je od bijelog bračkog kamena, na kojima su prikazana najveća hrvatska stradanja – Krbavska bitka, Bleiburg i Križni put, te Vukovarska stradanja u Domovinskom ratu", objašnjava Maja Jakšić iz Podružnice 5 – Istočna Hrvatska MKVC-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.