Hrvatski radio

Radio Osijek

Spomen na žrtve Đakovačkog križnog puta

29.04.2017.

16:54

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komemoracija za žrtve Đakovačkoga križnog puta održana je u Ruševu, selu na rubu Đakovštine i Požeštine, u Općini Čaglin te je posvećen temeljni kamen za budući spomenik na masovnoj grobnici .

Riječ je o žrtvama sprovedenim i ubijenim u tom selu nakon što su partizani 17. travnja 1945. godine u ušli u Đakovo. Dio žrtava ubijen je putem, a pretpostavlja se da je u masovnoj grobnici u Ruševu od 200 do 500 ubijenih. Dosad su poznata 64 imena.
Ovogodišnja komemoracija održana je uz obnovljeno spomen-obilježje, a ujedno je posvećen i temeljni kamen za budući spomenik na masovnoj grobnici. Radove na obnovi spomen-obilježja financiralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a za spomenik na masovnoj grobnici sredstva osiguravaju Grad Đakovo, Požeško-slavonska županija i Općina Čaglin.
Uz članove obitelji žrtava i predstavnike žrtvoslovnih žrtava, komemoraciji su nazočili u ime Ministarstva branitelja Tanja Antunović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, vinkovački gradonačelnik Zoran Vinković i drugi. Misu zadušnicu za ruševačke žrtve služio je mons. Luka Marijanović. U koloni sjećanja zastave su nosili Trenkovi panduri.
Tanja Antunović istaknula je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz otkrivanje masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata, intenzivno radi i na otkrivanju masovnih grobnica žrtava iz 2. svjetskog rata, provodeći aktivnosti i na njihovom iskopavanju, identifikaciji i pokapanju prema zakonskim propisima.
Organizatori komemoracije bili su Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, Hrvatski obredni zdrug Jazovka, Općina Čaglin te Udruga branitelja i veterana Domovinskog rata Pleternica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.