Hrvatski radio

Radio Osijek

Spomen obilježje Žarku Kajiću na Brijestu

13.11.2015.

13:37

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Osijek i HRT potpisali su ugovor o suradnji za gradnju spomen obilježja poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću na mjestu njegove pogibije u kolovozu 1991. Ubijen je rafalnom paljbom iz transportera JNA dok je snimao prolazak tenkova kroz Brijest.

Ugovor su potpisali osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Vrkić je naglasio kako Grad ustupa zemljište za podizanje spomen obilježja, dok će HRT financirati cijeli projekt. "Ovo spomen obilježje stajat će na južnom ulazu u grad, u spomen na našeg heroja Žarka Kaića i u znak zahvalnosti, jer je za ovu zemlju dao najvrjednije što je imao, a to je život", istaknuo je Vrkić.
Ravnatelj HRT-a Goran Radman rekao je kako je cilj projekta obilježiti sva mjesta pogibije HRT-ovih zaposlenika u Domovinskom ratu. "To dugujemo njima, uspomeni na njih i njihovim obiteljima. Ove smo godine, 10. kolovoza, podigli prvo spomen obilježje našem kolegi Gordanu Ledereru, na obljetnicu njegove pogibije 1991. godine na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. A danas ćemo obići i mjesto pogibije tehničara Đure Podboja, koji je poginuo na odašiljaču Belje, kako bismo vidjeli na koji način bismo mogli primjereno obilježiti mjesto njegove pogibije", kazao je Radman. "Željeli bismo na sličan način zahvaliti svim djelatnicima HRT-a koji su poginuli ili nestali u vrijeme agresije na Hrvatsku. To je najmanje što možemo učiniti za njih i njihove obitelji", naglasio je Radman.
Javni natječaj za idejna rješenja spomen obilježja Žarku Kaiću već je raspisan i svi zainteresirani mogu ga pogledati na web stranicama HRT-a. Natječaj je otvoren do kraja ove godine, a najbolje rješenje odabrat će isti ocjenjivački sud koji je odabrao i rješenje za spomen obilježje Gordanu Ledereru.
Radman je posebno pozvao umjetnike iz Osijeka, sve zainteresirane institucije u gradu koje se bave građevinskim, arhitektonskim ili umjetničkim poslovima, da se angažiraju i iznesu svoje prijedloge. "Nadamo se da ćemo najkasnije do kraja siječnja 2016. donijeti odluku o odabiru, a želja nam je spomen obilježje završiti i otkriti na dan pogibije Žarka Kaića 28. kolovoza sljedeće godine", istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a.
Predsjednik Mjesnog odbora Brijest Željko Biočić iskazao je posebnu zahvalnost na ovoj inicijativi. Priča o Žarku Kajiću živi svakodnevno u pričama njegovih suradnika, ali i mještana Brijesta. „Želimo da se mlade generacije sjećaju i sačuvaju ta sjećanja na Žarka koji je samo radio svoj posao i želio slikom prenijeti istinu o Domovinskom ratu“, dodao je Biočić.
Podsjetimo na to kako je na Dan Mjesnog odbora Brijest u promet pušten i kružni tok koji se nalazi blizu mjesta pogibije našeg kolege Žarka Kajića, a kružni tok nosi njegovo ime. 
Svemu ovomu ravnatelj Radman je dodao kako će se sutra (14. studenog) u Vukovaru, prigodom Dana obilježavanja žrtve Vukovara, na redovitom tradicionalnom okupljanju sastati kolege novinari - ratni izvjestitelji. HRT je prigodom Dana Vukovara pripremio prigodan program, a 18. studenog, gledatelji će sva zbivanja moći pratiti u izravnom televizijskim i radijskom prijenosu te putem web stranica HRT-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.