Hrvatski radio

Radio Osijek

Spomen-ploča Dini Merhav u Vinkovcima

06.02.2020.

17:06

Autor: Hina/Radio Osijek

foto: SDP Vinkovci (Facebook)

foto: SDP Vinkovci (Facebook)

Foto: - / -

Na zgradi vinkovačkog SDP-a, koja je prije Drugoga svjetskog rata bila u vlasništvu židovske obitelji Gross, danas je otkrivena spomen-ploča hrvatskoj i vinkovačkoj kiparici Dini Merhav, rođenoj Gross, u znak sjećanja na sve Židove stradale u holokaustu.

Prema popisu stanovništva iz 1931. godine, u Vinkovcima je živjelo oko 800 Židova koji su bili vrlo značajan dio građanskog života u tome gradu", rekao je Josip Paulić, predsjednik Građanskog društva Moji Vinkovci, koje je i postavilo spomen-ploču u suradnji sa Židovskom općinom u Osijeku i Gradom Vinkovcima.

Paulić je podsjetio da su Vinkovci u Drugome svjetskom ratu izgubil oko 60 posto građana židovskog podrijetla.
Po riječima predsjednika Židovske općine u Osijeku Željka Beissmanna, Dina Merhav (1936.), koja danas živi i stvara u Izraelu, i njezina obitelj među rijetkima su uspjeli preživjeti strahote holokausta.
Godine 1943. godine napustili su Vinkovce i tako se spasili. Po Beisssmannovim riječima, u Vinkovcima je prije Drugoga svjetskog rata oko 6,5 posto stanovništa bilo židovskog podrijetla, a danas u tome istočnoslavonskome gradu žive tek dvije židovske obitelji.
Zamjenik vinkovačkoga gradonačelnika Gabrijel Šokičić rekao je da se u Izraelu Dina Merhav afirmirala kao grafička dizajnerica, ostvarila je i pedagošku karijeru, a od 1984. godine bavi se samo kiparstvom.
Njezine skulpture postavljene su na javnim prostorima u Izraelu, Indiji, Švicarskoj, Kanadi, SAD-u, Makedoniji, Kini te u rodnoj Hrvatskoj, među ostalim i u Vinkovcima, gdje je prošle godine uz Bosut u Ulici Josipa Lovretića oblikovan park skulptura iz ciklusa Ptice u letu kao Memorijalni park obitelji Gross, rekao je Šokičić.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.