Hrvatski radio

Radio Osijek

Spomenici Domovinskog rata u monografiji

30.07.2015.

12:32

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječka Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Sveti Rok pokrenula je projekt izrade monografije "Domovinski rat u Gradu Osijeku ispričan jezikom spomenika"

Prvo su razmišljali tko,  kada i gdje obilježava obljetnice iz Domovinskog rata u Osijeku, a onda su shvatili da nitko ne zna koliko obilježja i spomenika ima u gradu. I tako je u osječkoj Udruzi stradalnika Domovinskog rata Sveti Rok, kaže njezin predsjednik Zlatko Bebek,  nastala ideja o izdavanju monografije s radnim naslovom „Domovinski rat u Gradu Osijeku  ispričan jezikom spomenika“.  

U tome će im pomoći Matica hrvatska u Osijeku koja će dati potporu svakoj takvoj zamisli, jer se Domovinskoga rata te stradanja vojnika i građana trebaju sjećati i oni  koji dolaze iza nas-ističe predsjednik Ivica Završki. Monografija će biti i znak sjećanja na stradale, ali i putokaz o Osijeku, kandidatu za prijestolnicu kulture. Ministru branitelja će poslati zahtjev da se napravi registar svih spomen- obilježja u Hrvatskoj, a ova osječka monografija bit će smjernica za taj posao. Sadržaj bi trebao biti prikupljen, a knjiga objavljena 5. prosinca, na obljetnicu stradanja 16 suboraca iz 106. brigade HV-a ubijenih u šumi Rosinjača. Na žalost, još se ne zna u koliko primjeraka, jer sve ovisi o tome koliko će prikupiti novca. Za sada su od Ministarstva branitelja dobili 10.000 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.