Hrvatski radio

Radio Osijek

Spomenik Toši Proeskom u Novoj Gradiški

23.10.2021.

19:27

Autor: Radio Osijek

Foto: Motionplay Agencija & Hit Records

Foto: Motionplay Agencija & Hit Records

Foto: - / -

Svečano otvorenje spomenika Toši Proeskom održano je na Šetnici 'Novogradiških zanimljivosti' u Novoj Gradiški. Ideja i odluka o izradi kamenog kipa Toše Proeskog, koji je dio ljubavi i poštovanja njemu i čitavom makedonskom narodu, potekla je od Đure Horvata iz tvrtke Tehnix.

"Kompanija Tehnix razvila je dugoročnu ekološku suradnju s makedonskim firmama, a komunalna poduzeća koriste tehnologije Tehnixa. Kako je grad Prilep rodno mjesto Toše Proeskog, često su s njihovim prijateljima, partnerima iz Prilepa, razgovarali o makedonskoj kulturi, glazbi i ljubaznosti makedonaca, te Tošinim uspjesima u glazbi koji je svojim pjevanjem i glazbenim tekstovima sve nas osvajao osjećajima poštovanja njegove posebnosti", priopćila je izdavačka kuća Hit Records.

Njegova nesreća ih je beskonačno rastužila, tim više što se ona dogodila blizu grada Zagreba, odnosno na autocesti pokraj Nove Gradiške.

"Misao vodilja gospodina Đure Horvata, bila je da Tošin kameni lik podsjeća na vrijeme kada smo se zajedno veselili i uživali u pjesmama koje su vječne. Kompanija Tehnix, svi njeni menadžeri i suradnici ponosni su i zahvalni gradu Novoj Gradiški što je omogućila da u svoju gradsku jezgru postavi kamenu statuu koja će sve prijatelje Makedonije, pa i prolaznike, štovatelje života i brojne druge, pjesmom Toše Proeskog činiti sretnim i vječnim", stoji u priopćenju.

Ceremoniji svečanog otkrivanja kamenog kipa u čast Toši Proeskom prisustvovali su Milaim Fetai veleposlanik Sjeverne Makedonije, gradonačelnici Nove Gradiške i Kruševa Vinko Grgić i Tome Hristovski, predstavnici rukometnih veterana Sjeverne Makedonije Pepi Manaskov i Srećko Georgievski, kipar Slavko Bunić te Tošini bliski prijatelji Snježana i Miroslav Popović.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.