Hrvatski radio

Radio Osijek

Spor projekt Centra za autizam

06.06.2015.

12:44

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

GOGO- Građanska opcija grada Osijek upozorava kako tri ministarstva ne ispunjavaju obećanja- već dva mjeseca šute o izgradnji Regionalnog centra za autizam u Slavoniji i Baranji.

GOGO, koji podupire sve građanske inicijative, na današnju je konferenciju za novinare pozvao članice inicijative pod nazivom "Slavonija u borbi za regionalni centar za autizam u Osijeku". Njegovi vijećnici u Gradskom vijeću Osijeka Miroslav Šimić i Miroslav Vanek istaknuli su kako su grad Osijek i Osječko-baranjska županija shvatili i prihvatili potrebu da se u Osijeku izgradi Cntar za autizam i već su učinjeni prvi koraci. Županija je, naime, već pokrenula proširenje SUVAG-a službom za dijagnosticiranje autizma. Obvezali su se na potporu, prije svega u pronalasku odgovarajućeg prostora za smješta Centra za autizam, a vijećnici Šimić i Vanek najavili su kako će i dalje poticati grad na potrebne aktivnosti te pozvati saborske zastupnike s ovog područja da pomognu u rješavanju problema brojnih obitelji koje su suočene s autizmom.

Daliborka Pavošević se zahvalila na potpori svim građanima, naročito onima koji su potpisali peticiju za osnivanje regionalnog Centra za autizam u Osijeku, a  njih je do danas više od 10 tisuća. Osim toga zahvalila se i drugim pojedincima, udrugama, vijećnicima, političkim strankama i institucijama koje su podržale osnivanje regionalnog Centra. Govorila je o dosadašnjim aktivnostima i boljoj komunikaciji s predstavnicima Grada i Županije i naglasila potrebu za pisanom podlogom za sve aktivnosti koje namjerava poduzeti svaka pojedina institucija. Izjavila je kako je prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo u četirima slavonskim županijama dvjestotinjak djece s autizmom, no ako se tome dodaju i mladi i odrasle osobe za pretpostaviti je kako se broj penje do čak 1.800 osoba. Daliborka Pavošević je rekla kako obitelji djece s autizmom nemaju vremena za čekanje jer se s cijelim projektom jako puno kasni, a želja im je da se u jednoj ustanovi može provoditi potpuna skrb za osobe s autizmom s naglaskom na ranu dijagnostiku koja može značajno pomoći roditeljima i djeci da se uključe u društvenu zajednicu, pa čak i u sustavu redovnog školstva. 

Miroslav Šimić istaknuo je kako su Grad Osijek i Županija Osječko-baranjska pokazale dobru volju i povukle prve konkretne poteze ka izgradnji Centra. Ipak, radi se o prvim koracima nakon kojih trebaju uslijediti brojne važne konkretne mjere. Prošlo je više od dva mjeseca od posljednjeg sastanka održanog u gradskoj upravi na kojem su sudjelovali predstavnici institucija i pojedinci čiji je angažman nužan kako bi se Centar izgradio. "Postojao je dogovor da će se sljedeći sastanak održati početkom svibnja, no, na žalost, on još uvijek nije održan za što smatramo najodgovornije predstavnike Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Predstavnici navedenih Ministarstava nisu dostavili odgovore na dopis i požurnice poslane iz Grada Osijeka u kojima su u pisanom obliku trebali potvrditi koje aktivnosti u osnivanju i radu regionalnog Centra za autizam namjeravaju poduzeti te koja sredstva za to misle osigurati. Ovim putem pozivamo ih da na poslane dopise odgovore u što kraćem roku jer osobe s autizmom i njihove obitelji nemaju vremena čekati sporu državnu birokraciju", istaknuo je Šimić.

Ako iz ministarstava ne pošalju svoje odgovore, od Grada Osijeka GOGO očekuje da u ljedećih 15 dana sazove novi sastanak na kojem će biti dogovoreni konkretni koraci u rješavanju ovog problema.

Miroslav Vanek istaknuo je kako se očekuje uključivanje saborskih zastupnika iz Slavonije u zastupanju ideje osnivanja regionalnog Centra za autizam u Slavoniji. "Smatramo da za činjenicu što je Slavonija jedina regija bez Centra za autizam dio odgovornosti snose i saborski zastupnici iz naše regije", smatra Vanek.

Emilija Šmit Polić naglasila je kako su poduzete određene aktivnosti, no da se radi o samom početku, a oni kao roditelji očekuju veće angažiranje svih nadležnih institucija. Uspostavljena je komunikacija roditelja s Gradom i Županijom no roditelji očekuju bržu i učinkovitiju koordinaciju između Grada i Županije.

Klaudija Scaggs istaknula je kako je svojim pismom inicijativu za izgradnju regionalnog Centra za autizam pismeno podržala i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja bi mogla biti i pokroviteljica Centra kada on bude bio izgrađen. 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.