Hrvatski radio

Radio Osijek

Sporan izbor članice Upravnog vijeća Kulturnog centra Osijek

26.05.2022.

13:57

Autor: HRT Radio Osijek

Domovinski pokret Osijek

Domovinski pokret Osijek

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

Izbor članova Upravnog vijeća Kulturnog centra Osijek, na ovog tjedna održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka, bio je u fokusu konferencije za medije osječkog ogranka Domovinskog pokreta.


Problem je, kako je istaknula gradska vijećnica iz redova Domovinskog pokreta Jesenka Ricl, u prijedlogu izbora gradske vijećnice Željke Fuderer Levak, a koji datira još od prošle godine i izbora za članove Kazališnog vijeća Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića „Lani smo imali situaciju da su za Kazališno vijeće predložene nekompetetne osobe, iako u Zakonu o kazalištu stoji kako na ta mjesta mogu biti imenovani samo ugledni građani s područja kulture, što tada nije bio slučaj. Taj prijedlog je uspkros tometada i prihvaćen, međutim gradonačelnik je ubrzo reagirao te su već na sljedećoj sjednici predloženi novi članovi čiji životopisi odgovaraju funkcijama na koje su predlagani" poručila je Ricl, koja tada i sama izabrana u Kazališno vijeće Dječjeg kazališta. 


Međutim, ono što u Domovinskom pokretu smatraju spornim je što se sada za drugu kulturnu instituciju predlaže izbor osobe koja je tada na sjednici Gradskog vijeća svojim glasom, koji je bio protivan Zakonu o kazalištu, poduprla primanje nestručnih i nekompetetnih osoba. „Za razliku od prošlog puta ovog puta se slažem s kompetencijama predloženih kandidata, međutim nije mi logično da se ovakve pozicije upotpunjuju s osobama koje glasaju protivno zakonima o djelovanju kulturnih institucija. Svi djelatnici u kulturi, među koje se i ja ubrajam, žele da kultura ima posebnu težinu te da se na zdravim temeljima gradi kulturni identitet, a da bi se to i ostvarilo ovakve stvari se ne smiju događati" upozorila je Ricl dodavši kako je iz razloga što ne želi biti dijelom ovakvog okruženje od gradonačelnika zatražila i da ju razriješi funkcije predsjednice Kazališnog vijeća Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.