Hrvatski radio

Radio Osijek

Sporazum Kineziološkog fakulteta Osijek i Hrvatskog paraolimpijskog odbora

20.10.2021.

15:46

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Osječki Kineziološki fakultet i Hrvatski paraolimpijski odbor žele unaprijediti suradnju na stručnom i znanstvenom području kineziologije. Cilj je obrazovati stručnjake za sport i sportsku rekreaciju osoba s invaliditetom i osoba s teškoćama u razvoju.

Hrvatski sabor je donio Nacionalni program sporta 2019. - 2026. gdje je jasno navedena potreba edukacije stručnjaka - kineziologa za rad s osobama s
invaliditetom i s teškoćama u razvoju, posebice s djecom i učenicima. Osiguranjem kvalitetnog sportskog kadra pripremili bi se sportski programi i uključile bi se osobe s invaliditetom u sustav školskog i akademskog sporta. Osim uvođenja kolegija na kineziološkim fakultetima za trenere sportova, potrebno je trenerima omogućiti u okviru cjeloživotnog obrazovanja stjecanje dodatnih kompetencija za rad s djecom/učenicima s teškoćama u razvoju te sportašima i osobama s različitim vrstama invaliditeta.
Kineziološki fakultet Osijek proveo je Izmjene i dopune preddiplomskog sveučilišnog studijskog programa Kineziologija i uveo novi obvezan kolegij "Sport za osobe s invaliditetom i za djecu s teškoćama u razvoju" za sve studente na preddiplomskom sveučilišnom studiju Kineziologija. Kineziološki fakultet Osijek teži unapređenju kvalitete visokog obrazovanja i razvijat će studijske programe, projekte i programe cjeloživotnog obrazovanja u skladu s potrebama društva i sporta kao globalne univerzalne vrijednosti.
Kako je u sustavu sporta evidentan nedostatak mogućnosti stjecanja stručnih kvalifikacija za sportske trenere osoba s invaliditetom nužno je bilo pristupiti izradi sustavnih rješenja, odnosno programa kolegija koji bi se izvodili na kineziološkim fakultetima odnosno putem ustanova za osposobljavanje i usavršavanje u sportu.
Ovim se sporazumom otvara nova dimenzija suradnje, to je povijesni iskorak za Kineziološki fakultet Osijek i događaj koji će zasigurno obilježiti godine koje su pred nama novim zajedničkim projektom ulaganjem u inkluzivnu kulturu i budućnost Županije, grada, Sveučilišta i Kineziološkog fakulteta Osijek, u hrvatski sport i paraolimpizam.
Sporazum je potpora budućem zajedničkom radu na projektu i rješenje za egzistencijalne probleme s kojima se suočavaju djeca s invaliditetom i nova je mogućnosti za uključivanje djece i osoba s invaliditetom i s teškoćama u razvoju.
Stručnjaci - kineziolozi koji posjeduju adekvatna znanja i vještine iz polja kineziologije prepoznatljivi su na tržištu rada i društveno su uključeni u sport i razvoj inkluzivnog i zdravog društva.
Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić i dekanica Kineziološkog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević.

dr.sc. Vesnica Mlinarević

Ratko Kovačić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.