Hrvatski radio

Radio Osijek

Sporazum o obnovi dvorca Eugena Savojskog u Bilju

05.04.2019.

11:49

Autor: Radio Osijek

fotografija Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Sporazum o partnerstvu u provedbi prijedloga izrade projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu Dvorca Eugena Savojskog potpisali su danas župan Ivan Anušić i načelnik općine Bilje Željko Cickaj.

Sredstva za izradu projektne dokumentacije u iznosu od gotovo 2 milijuna kuna su osigurana. Od navedonog iznosa 85 % su sredstva Europske unije a ostatak će osigurati Ipćina Bilje i Osječko-baranjska županija.

Ovo je tek početak, ali se dugo na njega čekalo, još od 2009.godine.  Dvorac su koristile Hrvatske šume i neke udruge. Prema riječima  načelnika Cickaja, dugogodišnjim neodgovarajućim održavanjem znatno je oštećen, obnova će biti dugotrajna i jako skupa. Bitno je da se krenulo u ovu priču koja bi trebala donijeti nove vrijednosti u Baranju. Sama priča o dvorcu poznatog vojskovođe Eugena Savojskog i njegovog života, uređenje perivoja oko dvorca, povezivanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uz turističke mogućnoti i bogatstva Baranje, samo će dodatno pridonijeti daljnjem razvoju ne samo Bilja.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.