Hrvatski radio

Radio Osijek

Sporazum o suradnji pet slavonskih županija

04.12.2018.

14:51

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Župani ili predstavnici pet slavonskih županija potpisali su u Osijeku Sporazum o suradnji kojim utvrđuju zajedničke razvojne interese u pripremi i provedbi projekata te zastupanje preko ureda Županijske razvojne agencije u Bruxellesu.

Domaćin, osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako će županije ubuduće djelovati sinergijski kao regija, a jedan od prvih projekata bit će zajednička organizacija Dana hrvatskoga turizma iduće godine. Izrazio je nadu da slavonske županije za dvije godine više neće biti u istoj statističkoj regiji s gradom Zagrebom koji je na 125% prosjeka razvijenosti Europske unije, dok su slavonske županije bitno ispod tog prosjeka no zbog takve statističke podjele "umjetno su podignute kao kvalitetne, dok im se zapravo onemogućava kvalitetan razvoj" jer ih priječi u većem omjeru sufinanciranja EU projekata. Poručio je kako, na temelju danas potpisanog sporazuma, županije ubuduće žele djelovati kao regija, ojačati status, lobiranje i utjecaj i prema hrvatskoj Vladi i prema Europskoj komisiji.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pobrojao je niz infrastrukturnih projekata od zajedničkoga interesa za županije poput Centra za gospodarenje otpadom, ulaganja u Zračne luku Osijek, razvoja željezničke infrastrukture, završetka cestovnog koridora Vc te bolje prometne povezanosti pojedinih županija s autocestom Bregana Lipovac.

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.