Hrvatski radio

Radio Osijek

Sporazum osječkog Sveučilišta i Podravke

19.06.2017.

13:12

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječ je o edukativnim programima te o istraživanjima za potrebe Podravke. Ta tvrtka želi povezati Podravinu sa Slavonijom i osječkim Sveučilištem s kojim će se natjecati za sredstva iz fondova EU.

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o suradnji Podravke i osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Štrosmajera učinjen je prvi korak u povezivanju edukativnih i istraživačkih projekata u području ekonomije, prehrambeno- tehnoloških i poljoprivrednih programa. Otvara to i mogućnost zajedničkog povlačenja sredstava iz fondova Europske unije i postizanje konkurentnosti znanstvenih institucija i realnoga gospodarstva u Hrvatskoj i Europi. Prema riječima rektora Željka Turkalja, razgovori su počeli prije nekoliko mjeseci, a prije tri tjedna na sastanku u Koprivnici je zaključeno kako postoje brojne  dodirne točke za uspješnu suradnju. Pojedinačne sastavnice Sveučilišta u sljedećim će fazama moći sklapati svoje dogovore i realizirqati projekte prema potrebama. Predsjednik Uprave Podravke marin Pucar uvjeren je u dobru suradnju, jer žele povezati Podravinu sa Slavonijom, a onda i zelenu i plavu Hrvatsku. Nukleus razvoja Sveučilišta, Slavonije pa i Hrvatske, rekao je, može biti ugradnja slavonskih poljoprivrednih proizvoda u Podravkin program, u respektabilnu prehrambenu i farmaceutsku tvrtku. Vrata su to i za svjetsko tržište.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.