Hrvatski radio

Radio Osijek

Spremni za let

05.04.2021.

11:25

Autor: HRT Web

Foto: Marijana Kranjec / HRT

Foto: Marijana Kranjec / HRT

Foto: - / -

Uz pomoć čuvara prirode u Virovitičko-podravskoj županiji, ovih je dana nekoliko ptica, među njima i zaštićeni orao štekavac, nakon oporavka vraćeno u prirodu .

Proljeće obično označava i početak novog života, no još je bolje kad se prilika za nov život vrati životinjama kojima je zbog ozljeda prijetilo ugibanje. Jučer je kukuvija, sova koja obično nastanjuje napuštene kuće i ambare bila spremna je za let, baš kao i druge ptice kojima je pomoć pružena u posjetiteljskom centru Dravska priča. 
"To je jedan od ljepših dana u našem poslu. Pustit ćemo u prirodu ukupno 5 ptica danas - jučer smo jednog labuda, a prije nekih mjesec dana i jednu šumsku sovu", rekla je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije. Upravo tu će, bilo da ih nazove služba 112 ili građani, zbrinuti pronađenu ozlijeđenu životinju. Zatreba li ozbiljnija pomoć, otpremit će je u zagrebački zoološki vrt, a zatim na oporavak u centar za pomoć divljim životinjama Udruge Awap. U njemu su nekoliko mjeseci bila i tri škanjca mišara koji su jedva dočekali priliku za let. 
Među pticama kojima je pružena pomoć i koji su se oporavljale uz pomoć ljudi bio je i jedna ženka orla štekavca kojem nije odmah bilo do leta. "
Budući da je ona bila u transportu, u tom kavezu, treba joj i vremena da zglobovi proradi. Ona će poletjeti kad se bude osjećala spremna za to", rekao je Vladimir Juhaz, voditelj bioistraživačke stanice. Zaštićenu pticu, a u populaciji u Hrvatskoj samo je 150 parova, pronašli su ribiči. Čudno se ponašala.
"Najveći problem je bio taj, što se kasnije ispostavilo, da je on dosta pitom - odnosno ona, to smo isto doznali naknadno da se radi o njoj", rekao je Vladimir Ajhler, voditelj bioistraživačke stanice. Do Zagreba je pticu vozio na blagdan svetog Ivana, pa je i orao dobio to ime. "Njima je mjesto u prirodi, a ako se povežete s njom to vam otežava posao. Izbjegavamo to, ali takve su bile okolnosti. Bio je blagdan sv. Ivana i ostala je Ivana", govori Ajhler.
"A nakon deset mjeseci u azilu ptica se nije mogla snaći. Uzalud su nas nadlijetali i dozivali njezini rođaci. I kad smo je već ostavili uz rijeku, misleći kako će možda opet morati u oporavilište - e-mailom je stigla videosnimka. Ivana leti, priroda je dobila još jednu bitku", kaže Marijana Kranjec, autorica priloga objavljenog na Hrvatskoj televiziji.

Foto: Marijana Kranjec / HRT

Foto: Marijana Kranjec / HRT

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.