Hrvatski radio

Radio Osijek

Sramotna osobađajuća presuda Čubrilu

16.04.2015.

14:45

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu oslobađajuće presude Žarku Čubrilu, jednom od optuženih za ratne zločine u Tenji, konferenciju za novinare održali su osječki Gradski odbor HDZ-a i čelnici stranke "Desno", te članovi obitelji žrtava.

Tijekom rata u Tenji je stradalo 45 osoba. Od toga 29 je civila, a do danas je još nepoznata sudbina 11 osoba za koje je glavni optuženik bio Žarko Čubrilo koji je prvostupanjskom presudom na sudu za ratne zločine u Beogradu oslobođen krivnje. Presudom je nezadovoljan predsjednik vijeća Mjesnog odbora Tenja, Josip Mihaljević, jer su u ovom Mjesnom odboru međuljudski odnosi Hrvata i Srba na zavidnoj razini.
Predsjednik udruge Stradalnici domovine Zvonko Penić godinama je prikupljao dokumentaciju. Nakon što su osobe ubijene u Boboti, tijela su dvaput prebacivana, a potom spaljena u tvornici opeke u Sarvašu.
Predsjednik stranke Desno Anto Đapić naglašava da je puno  nerazriješenih slučajeva poput Tenje
Anto Đapić upozorava cijelu hrvatsku vlast da se tako ne može voditi država, a onaj tko zaboravlja svoje žrtve ponavlja pogreške.
Na ovome neće ostati i učinit će sve da se slučaj Tenja kvalitetno otvori, a počinjeni zločin nad Hrvatima u Tenji i diljem Hrvatske bude sankcioniran, rekao je Đapić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.