Hrvatski radio

Radio Osijek

Sraz HDZ-a i HDSSB-a uoči sjednice županijske Skupštine

05.07.2016.

12:14

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije vijećnici će, među ostalim, glasovati o rebalansu županijskoga proračuna za ovu godinu. A da se već itekako osjeća predizborno ozračje, vidjelo se i uoči same sjednice.

Naime, predsjednik županijskoga HDZ-a Ivan Anušić o svojim vijećničkim pitanjima za sjednicu posebno je govorio na konferenciji za novinstvo prije njezina početka. 
Anušića je tako zanimalo što je sa sredstvima koja je Županija oročila u banci te zašto Osječko-baranjska županija nije preuzela sustav navodnjavanja Gat.
„Zbog čega je 60 milijuna kuna i dalje oročeno? Zbog čega se Županija ponaša kao bankarska ustanova , umjesto da sredstva vrati u krvotok svih institucija i lokalnih samouprava, svih onih koji žive u Osječko-baranjskoj županiji?“, pita Anušić.
Župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) odgovorio je kako Anušić ne zna o čemu se radi jer nije redovito dolazio na sjednice. „60 milijuna kuna nisu oročeni nego su razročeni, a bili su oročeni kako bi se na gospodarski, domaćinski način pazilo na svaku kunu i od tog novca uprihodovala kamata. Taj novac je u proračunu raspoređen na niz projekata“, rekao je Šišljagić.
Anušić je pitao i zašto Osječko-baranjska županija nije preuzela sustav navodnjavanja Gat koji je završen 2011. godine i, prema važećem Zakonu o vodama, treba biti u vlasništvu županije.  Kaže kako je izgradnja sustava Hrvatske vode i Vladu koštala 40 milijuna kuna, a trebao bi navodnjavati 500 hektara.
Šišljagić je, povlačeći paralelu s Obrovcem, za probleme u realizaciji te investicije prozvao HDZ koji je pokrenuo izgradnju sustava, dok je pročelnik za poljoprivredu Željko Kraljičak odgovorio kako ne mogu preuzeti nešto za što ne znaju u kakvom je stanju. „Oni su nas izbacili iz tog sustava. Isfinancirali su nešto za potrebe kampanje 2007. godine i sada žele da preuzmemo sustav koji nije u funkciji, za koji ne znamo je li trošak samo sanacije 5 do 10 milijuna kuna, a istodobno se ne zna tko to treba voditi, upravljati, naplaćivati, a najveća su žrtva korisnici“, zaključio je Kraljičak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.