Hrvatski radio

Radio Osijek

Središnji prvosvibanjski prosvjed bit će u Slavonskom Brodu

02.03.2017.

13:26

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) u ime radnika privatnoga i javnog sektora najavili su prosvjedno obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu.

Sindikati su s konferencije za novinare poručili: "Vrijeme je za naš oporavak - Hrvatska treba veće plaće i kvalitetnija radna mjesta". 
Predsjednik SSSH Marijan Novosel kaže da će, kako bi upozorili na niske plaće i nekvalitetna radna mjesta, 1. svibnja 500-tinjak radnika privatnoga i javnog sektora krenuti u Slavonski Brod, gdje će biti središnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada pod motom "Radnici su motor Hrvatske, a Hrvatska vlak bez voznog reda". 
Prosvjedna će povorka proći slavonskobrodskim ulicama, a u središtu će se grada održati prosvjedni skup. Iz sindikata očekuju da će skupu nazočiti više tisuća članova sindikata i građana Slavonije.
Novosel: U Hrvatskoj se mora promicati kultura kolektivnog pregovaranja  
U Hrvatskoj se mora promicati kultura kolektivnog pregovaranja i podići visina plaća, budući više od 200.000 radnika prima minimalnu ili tek nešto višu plaću i od toga ne može preživjeti, upozorio je Novosel. Osvrnuvši se na Vladine mjere poticanja zapošljavanja, prvenstveno mlađih radnika, čelnik SSSH-a je ustvrdio kako to neće zadržati radnike u Hrvatskoj niti osigurati kvalitetna radna mjesta, nego dodatno potaknuti njihov odlazak iz Hrvatske.
Trenutno je na Zavodu za zapošljavanje nešto više od 238.000 nezaposlenih, od čega je 58.000, odnosno 24 posto, s područja Slavonije. Od 2009. do 2015. iz Hrvatske je iselilo više od 111.000 osoba, što je grad veličine Osijeka, a neto plaća radnika u realnom sektoru, osobito onih s VSS-om, pala je za 17 posto, uz istodoban rast inflacije od 16 posto, naveo je Novosel.  "Želimo Hrvatsku bogatih ljudi, a ne bogatu Hrvatsku siromašnih ljudi", poručio je, dodavši kako će učiniti sve da preokrenu trendove i iniciraju rješavanje problema. Podsjetio je na premijerove riječi da je 2017. godina poduzetništva. Kako je istaknuo, sindikat će podržavati kvalitetno poduzetništvo, jer je ono i u interesu radnika, no, smatra da Vlada ne potiče poduzetništvo nego podilazi pojedinim poduzetnicima¸koji stvaraju sve veći profit, a radnicima ostaje sve manje. U tom smislu podsjetio je i na poreznu reformu koja je, smatra, unatoč sindikalnim upozorenjima išla u korist najbogatijih slojeva stanovništva. Upozorio je i na smanjivanje troškova poslodavcima na uštrb zaštite na radu, rekavši kako očito 15.000 radnika koji se godišnje ozlijede na radu Vladi nisu bitni.
Ribić: Gospodarski rast je povećao društvene razlike
Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je da ako imamo gospodarski oporavak i rast od tri posto, onda su u povećanju društvenog bogatstva sudjelovali i radnici, no da odgovarajuće ne sudjeluju u njegovoj raspodjeli. "Gospodarski je rast povećao društvene razlike jer su se prvo namirili oni koji imaju najviše i već odavno dobro oporavljeni", ustvrdio je, kazavši kako je uloga sindikata kada ima sredstava da radi pritisak na cijenu rada. "Ako netko misli da u proračunu nema sredstava za plaće, treba podsjetiti da Hrvatska planira nabaviti eskadrilu borbenih zrakoplova u vrijeme kada to nije imperativ i da se izdvaja 1,8 posto za financiranje ratnih veterana što je impresivan iznos", rekao je Ribić.  Kada je poznato da američki predsjednik Trump traži da zemlje članice NATO-a izdvajaju 2 posto BDP-a na naoružanje postavlja se pitanje od koga će se taj novac uzeti, dodao je. 
Stručna suradnica MHS-a Lucija Barjašić Špiler osvrnuvši se na Vladine mjere za poticanje zapošljavanje, ocijenila je kako je mjera stručnog osposobljavanja radnika bez zasnivanja radnog odnosa (SOR),  koja se najizdašnije financira, prividno smanjila broj nezaposlenih, ali nije pridonijela stvarnom rastu zapošljavanja, besplatna je za poslodavca i smanjila je cijenu rada. To je najskuplja i najneučinkovitija mjera, jer radnici rade za minimalac, a poduzetnicima povećava profit, jer imaju besplatnu radnu snagu, tvrdi Špiler.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.