Hrvatski radio

Radio Osijek

Srednja škola u Donjem Miholjcu - Otpadaju plafonjere, a stubište opasno!

05.12.2017.

19:09

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tristotinjak učenika Srednje škole Donji Miholjac nastavu pohađa u derutnim i vlažnim prostorima, u zgradi koju je odavno trebalo srušiti. Stara zgrada škole i učionica strojarstva je napravljena 1932. godine, "novi" dio zgrade je iz 1963. Praktikum iz poljoprivrede odvija se u nekadašnjim stajama.

Srednju školu u Donjem Miholjcu koju pohađa 300-tinjak učenika, u gotovo nestvarnim uvjetima, posjetio je Ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Dotrajali prozori, vlaga u podrumu, žbuka koja otpada sa zidova i vidno narušena statika stubišta, samo je dio opisa onoga s čim se svakodnevno susreću djelatnici i učenici škole.

"Novi zakon će omogućiti da se i iz sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja izdvajaju novci za ovakve potrebe, uz to, novim zakonom o lokalnoj samoupravi povećat će se sredstva gradova i općina, pa tako i Donjeg Miholjca, koji će taj novac moći upotrijebiti za potrebe poput izgradnje nove Srednje škole" - rekao je Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar

Dotrajali sanitarni čvorovi, zamrzavanje vodovodnog sustava, preopterećena električna mreža koja se često kvari, otpadanje dijelova zgrade u učionicama, i stotine drugih problema muči pedesetak djelatnika škole i 300-tinjak učenika koji unatoč svemu postižu zapažene rezultate. Riječ je i o jedinoj srednjoj školi na tom području Osječko – baranjske županije, udaljenoj 50-ak kilometara od Osijeka. Kada smo već kod udaljenosti,  učenici Srednje škole Donji Miholjac imaju nastavu tjelesnog odgoja dva kilometra od učionica. Na tjelesni se ide pješice, kada je ljepše vrijeme.

"Prozori su zakucani jer nemaju svrhu, otpadaju plafonjere, struja radi pa ne radi, prostori su vlažni, a dio nastave odvija se u bivšim stajama! Zadovoljan sam najavama potpredsjednika Štromara i nadam se da ćemo konačno riješiti ovaj problem u gradu." - rekao je gradonačelnik Donjeg Miholjca, Goran Aladić

Svakodnevno na nastavu u Srednju školu Donji Miholjac dolazi više od 50 % učenika putnika, među kojima su učenici s prebivalištem u Osječko-baranjskoj, ali i Virovitičko-podravskoj županiji. Škola ima pripremljenu dokumentaciju za izgradnju novog objekta od 2008 godine. Nakon deset godina čekanja, možda se Sveti Nikola sjeti djece u Donjem Miholjcu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.