Hrvatski radio

Radio Osijek

Srpske vlasti uhitile Osječanina zamjenivši ga za imenjaka, ratnog veterana

20.08.2016.

13:03

Autor: Radio Osijek/Glas Slavonije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječanina Zdravka Hlobika srpske su vlasti uhitile na graničnom prijelazu Bogojevo, zamijenivši ga za njegovog imenjaka iz Jelisavca. Osječanin je uhićen u četvrtak ujutro, a u petak ga je do graničnog prijelaza Batina dopratio hrvatski konzul u Srbiji.

Noć je, prema savjetu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, proveo u jednom od somborskih hotela a ujutro je otišao na Viši sud u Somboru gdje mu je nakon kratkog sudskog postupka vraćena osobna iskaznica i mogao se slobodno vratiti kući. Gasnogovornica Višeg suda u Somboru rekla je kako protiv Zdravka Hlobika, hrvatskog državljanina iz Jelisavca, zbog kaznenog djela terorizma još od 1992. godine postoji optužnica javnog tužitelja iz Sombora. "Na temelju optužnice određen je pritvor Zdravku Hlobiku iz Jelisavca, te je za njim raspisana potraga", rekla je glasnogovornica te dodala kako je Osječanin uhićen u četvrtak na graničnom prijelazu te mu je nakon što je da izjavu dežurni sudac odredio zabranu napuštanja Sombora dok mu se ne utvrdi identitet.

Hlobik nije uhićen, već je prespavao u jednom od hotela u Somboru. Troškove će platiti država. U jutarnjim satima otišao je, zajedno sa hrvatskim konzulom, na Viši sud u Somboru gdje mu je nakon kratkog sudskog postupka vraćena osobna iskaznica i mogao se slobodno vratiti kući. Prema dostupnim podacima Zdravka Hlobika iz Jelisavca, u Srbiji navodno terete da je bio pripadnik tzv. Somborske skupine, koja je 1992. godine pokušala minirati batinski most koji je bio jedina veza između Srbije i Baranje te je preko njega dolazila pomoć pobunjenim Srbima koji su napadali Osijek. Most zbog spleta okolnosti nije dignut u zrak, no veći dio te skupine tada je uhićen.

Pripadnici “Somborske skupine” proveli su u zarobljeništvu 707 dana, a razmijenjeni su na kontrolnoj točki UNPROFOR-a kod Lipovca, u siječnju 1994. godine. Damir Buljević, predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije, kaže kako je uhićenje Osječanina u Srbiji vrlo opasna stvar. "Jutros sam bio s čovjekom koji je bio u Srbiji prije približno mjesec dana, a isto je u Srbiji osuđen za terorizam. Nitko ga nije tada niti pogledao. Čini se da sada, kada se zaoštrava politička situacija između Hrvatske i Srbije, treba upozoriti sve branitelje da ne idu preko granice. Postoje ljudi koji su ondje osuđeni i na po 15 godina zatvora zbog terorizma, no razmijenjeni su i vratili su se kući u Hrvatsku. S obzirom na to da te presude nikada nisu doista ukinute, pitanje je kada će ih Srbija aktivirati", rekao je Buljević.

/izvor Glas Slavonije/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.