Hrvatski radio

Radio Osijek

SSSH traži posredovanje HGK i ministra Tolušića

28.01.2019.

13:13

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Neven Knežević

Foto: HRT/Neven Knežević

Foto: - / -

Zbog radnika Same Deutz-Fahra Žetelice iz Županje, koji štrajkaju već dva tjedna zahtijevajući povećanje plaća, SSSH je zatražio posredovanje Hrvatske gospodarske komore i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, kako bi se riješio kolektivni spor i ispunili njihovi zahtjevi.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel podsjetio je na konferenciji za novinare da su radnici pokušali kroz kolektivne pregovore i dijalog izboriti plaće dostojne za život. Od 350 zaposlenih, njih 300 radi u proizvodnji i prima neto plaću od 3500 kuna. Radnici su zatražili povećanje plaća za 740 kuna bruto i dodatak od 8 posto na uvjete rada, što je poslodavac u potpunosti odbio, pa su pokrenuli štrajk.
Poslodavac je pokušao osporiti legitimitet štrajka, no sud je presudio u korist radnika, nakon čega im je ponudio minimalno povećanje plaća za stotinjak kuna, što su oni odbili. Poslodavac je zatim pokušao na Vrhovnom sudu osporiti legitimnost štrajka, rekao je Novosel.
Pokušavajući riješiti spor sindikati su se obratili za pomoć HGK-u kako bi stupio u kontakt s talijanskim poslodavcem i upozorio ga na problem niskih plaća u Same Deutz-Fahra Žetelice. Podsjećaju kako ih je 29. studenoga posjetio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, pa traže da i on posreduje i uključi se u rješavanje problema. "Znamo da je ministar zaokupljen svojim problemima, no radi se o sudbini 350 radnika", ističe Novosel.
Poslodavac zlorabi mjeru o neoporezivim primanjima do 5000 kuna
Novosel tvrdi da poslodavac zlorabi mjeru ministra financija o neoporezivim primanjima do 5000 kuna, tako da za sebe zadržava neoprorezivi dio i time oštećuje državni proračun. "Ispaštaju radnici koji su osuđeni na rad za minimalac i prisiljeni na odlazak iz jedne od rijetkih tvrtki koja još posluje u Slavoniji. Stotinjak radnika u toj tvrtki radi na određeno vrijeme i prima plaću u visini 95 posto minimalne, ucijenjeni su i to zakonodavac dopušta", upozorio je Novosel.
Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Siniša Kosić rekao je kako bi za povećanje od 740 kuna bruto trebalo osigurati 3,2 milijuna kuna, za što ima prostora jer tvrtka dobro posluje. Poslodavac bi trebao radnicima ponuditi bolja primanja i jedino rješenje je dogovor socijalnih partnera, smatra Kosić i dodaje kako su otvoreni za pregovore, a to očekuju i od poslodavca.
Predsjednik Štrajkaškog odbora Marko Ivkošić kaže da je prihod tvrtke 400 milijuna, trošak zaposlenih iznosi svega 8 posto, a traženim povećanjem plaća bio bi povećan sa 35 na 38 milijuna kuna. Plaće u konkurentskim tvrtkama, primjerice u Đuri Đakoviću, više su i do 1000 kuna, upozorio je Ivkošić.
Tvrtka Same Deutz-Fahr Žetelice godišnje proizvodi oko 400 kombajna, a izvozi ih uglavnom na europsko tržište.

Foto: HRT/Neven Knežević

Foto: HRT/Neven Knežević

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.