Hrvatski radio

Radio Osijek

Stadionskom naselju privremeno rješenje

29.07.2015.

11:49

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon ponovnog prosvjeda stanovnika osječkog Stadionskog naselja, nezadovoljnih što se prilikom gradnje južne osječke obilaznice s četiri prometna traka nije osiguran neometan pristup gradu, čini se, kako će problem biti riješen, makar privremeno.

Još od početka radova na proširenju obilaznice stanovnici osječkoga Stadionskog naselja susreli su se s problemom odsječenosti od ostatka grada jer nemaju nikakvu pješačku ili biciklističku stazu. Do sada su, izlažući se opasnosti, pretrčavali cestu, a sada više ne mogu niti to. Razlog je što je nakon pregleda radova ispekcija izvođaču naredila da postavi žičanu ogradu, a policija je najavila kažnjavanje svih koji ogradu uklone i pretrčavaju ovu brzu prometnicu.


Ogorčeni stanovnici najavili su rušenje ograda, a ako se ne nađe rješenje djecu neće niti slati u školu: "Ovo je sada pojas Gaze u Hrvatskoj. Ljudi su zatvoreni sa svih strana kao smo u karanteni, kao da smo zaraženi. Nemamo izlaz niti na jednu stranu. Djeca trebaju za mjesec dana krenuti u školu, a nemaju kako doći do škole. Djeca ne mogu preskakati ogradu, nećemo ih slati u školi i zdravo đaci. Gradonačelnik je bio već nekoliko puta i zaustavio radove, a sada su opet stavili ograde." - rekli su stanovnici Stadionskog naselja.
Gradonačelnik Ivan Vrkić nenajavljen se pojavio na prosvjedu građana i još jednom stao u njihovu obranu: "Koliko sam ja obaviješten inpekcija je naredila izvođaču da postavi ogradu, no stanovnici Stadionskog naselja moraju živjeti i imati pristup gradu. Ako treba ja ću zaustaviti promet na obilaznici, postavit ćemo na njoj semafor ako treba samo da stanovnici sigurno mogu prelaziti južnu obilaznicu." - rekao je Vrkić i zaradio pljesak okupljenih građana.

Budući da se radovi na obilznici bliže kraju, a za obećani nathodnik još nisu ishođene niti građevinske dozvole, gradonačelnik Vrkić je sazvao izvanredni sastanak sa Hrvatskim cesta, izvođačima radova i predstavnicima gradskih službi, te su zajednički predložili privremeno rješenje: "A rješenje je da će se kao privremeni prijelaz stanovnicima osigurati novi most preko obilaznice u sklopu Trpimirove ulice. Cestovni će se promet i dalje odvijati starim dijelom nadvožnjaka, a dok ne profunkcionira četverotračna prometnica od dvorane Gradski vrt prema Tenji, pješaci i biciklisti će prelaziti preko novog dijela toga nadvožnjaka. Znam da je taj dio stanovnicima malo duži, no morat će se time zadovoljiti dok ne završimo trajno rješenje, a to je pješački nathodnik na mjestu gdje su do sada pretrčavali obilaznicu." - rekao je Vrkić i dodao kako će novi cestovni nadvožnjak u sklopu ulice Kneza Trpimira biti u funkciji pješaka i biciklista iz Stadionskog naselja čim se urede prilazne staze i asfaltira površina nadvožnjaka.
Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Grada Osijek Ljiljana Belajdžić pojasnila je kako bi ti završni radovi trebali biti gotovi za najviše dva tjedna, a do tada je zamolila stanovnike Stadionskog naselja na strpljenje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.