Hrvatski radio

Radio Osijek

Stalni napori za poboljšanje uvjeta školovanja djece s poteškoćama

19.08.2021.

12:51

Autor: Radio Osijek/TM

Osnovna škola Antun Gustav Matoš, Vinkovci/foto: Vukovarsko-srijemska županija

Osnovna škola Antun Gustav Matoš, Vinkovci/foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

Kako bi bili spremni već od prvog dana nove školske godine Grad Vinkovci je raspisao natječaj za 35 pomoćnika u nastavi i dva komunikacijska posrednika učenicima s teškoćama u razvoju. Rok za prijavu je 24. kolovoza.

Kako ističe pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković, taj se projekt provodi četvrtu školsku godinu. Ukupna vrijednost projekta je gotovo milijun i 680 tisuća kuna, i glavnina se financira iz Europskog socijalnog fonda, dok grad osigurava 168 tisuća. Uvjet za prijavu nije završeno osposobljavanje za pomoćnika s obzirom da će Grad o svom trošku organizirat osposobljavanje za one koji budu zadovoljili, kao i one koji pokažu interes za osposobljavanjem. "Na taj se način želimo osigurati, jer kako se broj djece s teškoćama u razvoju nažalost konstantno povećava tako imamo i sve veću potrebu za pomoćnicima. Zaposlenim pomoćnicima – što kroz projekt, što kroz proračunska sredstva – nastojimo pružiti što bolje uvjete osobito kada je riječ o materijalnim pravima, iako tu ima još mnogo prostora za poboljšanja. Nadamo se kako će se status pomoćnika u nastavi u budućnosti urediti tako da im se omogući stalni radni odnos i bolji uvjeti. Pomoćnici su vrlo bitan čimbenik u odgoju i obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju i morat će se u budućnosti raditi na tome da posao pomoćnika, koji ima humanu notu, bude što poželjniji“, naglašava pročelnica Vinković.
Prilikom svladavanja školskog sadržaja, učenici s teškoćama u razvoju nailaze na različite prepreke, te im je potrebna pomoć tijekom nastave u obliku angažiranja pomoćnika osposobljenih za pružanje fizičko tehničke potpore ili stručnog komunikacijskog posrednika. Tako se, napominje, djeci s teškoćama pruža mogućnost ostvarivanja školskog uspjeha sukladno njihovim mogućnostima, sposobnostima, interesima, sklonostima i razini potrebnog individualnog pristupa u obradi školskog sadržaja. „Uključivanjem u redovno obrazovanje, djeca s teškoćama u razvoju stječu formalna znanja i društvene vještine koje su preduvjet za razvoj njihovog samopouzdanja i samostalnosti pri odrastanju u ravnopravnog člana zajednice. Naravno da projekt doprinosi i pomaganju uvažavanja različitosti među djecom osnovnoškolske dobi“, objašnjava Andrea Vinković.
Projekt će obuhvatit 49 učenika s teškoćama u razvoju koji temeljem suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja imaju pravo na poseban obrazovni program i posebnu vrstu potpore. Partneri na projektu su, uz sve osnovne škole s područja grada, i gradska agencija VIA te Glazbena škola Josipa Runjanina.
U Vinkovcima se konstantno nastoje osigurati što bolji uvjeti za djecu s poteškoćama u razvoju – dokaz tomu je i Osnovna škola „Antun Gustav Matoš“ Vinkovci u sklopu koje se, još od početka 90-ih godina, nalaze posebni odjeli u kojima se školuju učenici s intelektualnim teškoćama. Kako je priopćeno iz gradske uprave, upisno područje posebnih odjela ove škole obuhvaća područje cijele Vukovarsko srijemske županije. "Iz tog razloga, kao i zbog već spomenutog povećanja broja upisanih učenika, u zgradi škole je uređeno potkrovlje s tri dodatne učionice, trim-dvoranom, radionicom i kuhinjom za učenike s teškoćama. Važno je za istaknuti kako će ovaj prostor biti spreman primiti učenike početkom nadolazeće školske godine. Također, u ovome dijelu zgrade predviđeno je i dizalo za učenike, što je sljedeća faza prilagodbe zgrade učenicima smanjene pokretljivosti", ističe se u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.