Hrvatski radio

Radio Osijek

12:58 / 12.06.2018.

Autor: Željko Kovačević

Stambeni na Facebooku i You tubeu, to nema nitko u Hrvatskoj!

Vrkić, Bodražić, Rudan (foto Ž. Kovačević)

Vrkić, Bodražić, Rudan (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

U Gradskom poglavarstvu u Osijeku potpisani ugovori za obnovu 12 zgrada u vrijednosti od 22 294 768 kuna. Bespovratnih sredstava je 13 595 502 kune iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nositelj projekta osječki Zavod za stanovanje.

Zavod za stanovanje Osijek, koji upravlja s 1600 zgrada, jedan je od prvih upravitelja koji su krenuli s obnovom pročelja nudeći kreditnu liniju suvlasnicima zgrada. I u nove se projekte krenulo ranije od drugih gradova u Hrvatskoj, a primjer je zgrada na Trpimirovoj 1B kojoj je država sufinancirala s 40% od ukupno 1 300 000 kuna, koliko je stajala energetski učinkovita obnova. Predstavnici 5 tvrtki koje će imati i podizvođače potpisali su danas ugovore za 12 zgrada. Još dvije zgrade čekaju popunu dokumentaciju, a u novom projektu obnove je još 7 zgrada čiji su suvlasnici nositelji projekta, a Zavod za stanovanje zatvara financijsku konstrukciju

"To je 21 zgrada, ali ako u obzir uzmete da postoje ogromne zgrade, s po recimo dva ulaza, kakve imamo na Sjenjaku, onda su to praktično dvije zgrade, a broj je onda daleko veći od spomenutog. Najvažnije je da će ovaj projekt koji smo pripremali dvije godine kreće u realizaciju. Obilazili smo suvlasnike, kontaktirali s njima na sve moguće načine otvarajući usput i druge kanale komunikacije. Mi smo jedini upravitelj koji ima facebook i You tube kanal na kojem naši korisnici i partneri mogu vidjeti, i video prezentacije učinjenoga!" - pohvalio se odnedavno novi predsjednik udruge upravitelja u Hrvatskoj, direktor Zavoda za stanovanje d.o.o. Bojan Bodražić

"Stvari nikada nisu slučajne. Nije slučajno da je Bodražić predsjednik upravitelja u Hrvatskoj. Čestitam mu, no moram reći da je uz njegov predan rad trebala i sinergija s gradom bez koje ne bi došli do ovih potpisa i dosadašnjih rezultata!" - zadovoljan je bio gradonačelnik Osijek Ivan Vrkić, dodavši: - "Do sada je u mom i njegovom mandatu obnovljeno 135 zgrada na razini od 20 milijuna kuna po modelu fondova i bespovratnih sredstava. Oni jednini koriste i sredstva iz spomeničke rente iz koje se za pojedini objekt može dobiti do 500 tisuća kuna!" - rekao je gradonačelnik Vrkić.

Obnovu zgrade po modelu bespovratnih sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost oprimjerio je Ivica Oslić, predstavnik stanara u zgradi koja se nalazi na adresi Sjenjak 3. Obnova će stajati oko 2 200 000 kuna, a suvlasnici će platiti samo 39,31% od ukupnog iznosa i to još na kredit, na 10 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.