Hrvatski radio

Radio Osijek

"Stanje i perspektive Slavonije"

23.10.2018.

18:01

Autor: Ksenija Zelenić

Foto - Ksenija Zelenić, Radio Osijek HRT

Foto - Ksenija Zelenić, Radio Osijek HRT

Foto: - / -

„Stanje i perspektive Slavonije” bila je tema dvadeset i drugog susreta djelatnika u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije. .

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku okupili su se saborski zastupnici, političari, gospodarstvenici s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Dugogodišnje gospodarsko propadanje i demografsko izumiranje Slavonije uzrokovano različitim čimbenicima ukazuju na sve nesigurniju budućnost. Istaknuto je kako su mladi ljudi  otišli iz Hrvatske zbog nepravde, korupcije, pravne nesigurnosti.

Nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki monsinjor Đuro Hranić naglasio je kako je hrvatskom društvu nužna gospodarska, ali jednako tako i moralna obnova. Nedopustivo je da mladi ljudi odlaze zbog nereda u društvu i pravne nesigurnosti. Prvi put ove godine neke sastavnice osječkoga Sveučilišta nisu upisale dovoljan broj studenata. "Nema mladih", kaže nadbiskup Hranić, "nema onih koji bi trebali biti pokretačka snaga i buduća sigurnost te perspektiva Hrvatske."

"Nažalost, u javnosti politika ima negativan predznak, ali bez političara se ne može planirati nikakav razvoj društva", naglasio je Hranić. Sudionici skupa nekoliko su puta naglasili kako cijela ovakva klima utječe i na odlazak investitora, koji gube povjerenje i zbog mnogobrojnih zakona koji se mijenjaju iz dana u dan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.