Hrvatski radio

Radio Osijek

Stanje je teško, potencijali su veliki

30.08.2016.

14:05

Autor: Hina / Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Usprkos dobrim potencijalima koje Slavonija ima, stanje na istoku Hrvatske iznimno je loše. Stoga je sazvana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije o stanju i perspektivama razvoja i napretka županije.

Jedinstvena razvojna strategija i zajednički nastup u rješavanju problema u Slavoniji su, uz veću pomoć središnje državne vlasti i stvaranje pozitivnog ozračja za ulaganja, neki od preduvjeta gospodarskog i svakoga drugog razvoja u Osječko-baranjskoj županiji, istaknuto je na tematskoj sjednici osječko-baranjske Županijske skupštine o stanju i perspektivama razvoja ove Županije.
Predsjednik Skupštine Antun Kapraljević izvijestio je kako je početna ideja bila sazivanje sjednice predstavnika svih pet županijskih skupština u Slavoniji, kako bi se pokušali definirati zajednički zaključci, ali da se, osim načelnoga pristanka, predstavnici drugih županija nisu priključili ovoj inicijativi.  Ocijenio je kako su dosadašnje politike dovele do negativnih gospodarskih trendova u Slavoniji i Osječko-baranjskoj županijii, sada od države očekuju smjernice regionalnog razvoja te poticanja, ali i zaštite poljoprivredne proizvodnje.
Župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) rekao je kako su lokalne vlasti više puta upozoravale na situaciju u županiji, posebice u poljoprivredi te predlagali izmjene zakona i drugih propisa. Dodao je kako u centraliziranoj državi odgovornost može biti jedino na središnjoj državnoj vlasti i zato se zauzeo za decentralizaciju te davanje većih ovlasti jedinicama lokalne samouprave.
Vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković ocijenio je kako zadaća lokalne samouprave, ali i svake buduće vlade treba biti stvaranje pozitivnog ozračja za ulaganja, posebice u strateškim gospodarskim granama. Vijećnik HDSSB Stjepan Krznarić upozorio je da agrarna poltika i državna plaćanja moraju biti u funkciji razvoja OPG-ova i  stvaranja konkurentnoga proizvoda te ocijenio da je dosadašnja agrarna politika, "koja striktno slijedi uredbe EU", dovela do uništavanja OPG-ova, a poljoprivrednu proizvodnju učinila neisplativom.
Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ivan Škorić upozorio je kako se gospodarstvo mora izdići iznad politike koja živi u prošlosti, te da trebamo što prije krenuti tim putem. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.