Hrvatski radio

Radio Osijek

Stanje u najistočnijim županijama

27.02.2021.

09:52

Autor: Davor Lončarić

Vukovar, foto: Davor Lončarić

Vukovar, foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom .

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 250 uzoraka od kojih su 22 bila pozitivna.

Deset novopozitivnih osoba ima prebivalište u Osijeku, troje u Čepinu, po dvoje u Belišću i Ernestinovu te po jedno u Đakovu, Valpovu, Našicama, Antunovcu i Bilju.

Na bolničkom liječenju nalazi se 55 osoba oboljelih od COVID-19, i to 45 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 10 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 10 pacijenata s tim oboljenjem.

U posljednja 24 sata preminula je jedna COVID pozitivnih osoba u dobi od 73 godine.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalaze 1033 osobe. Policijski službenici provjerili su poštivanje mjere samoizolacije za 10 osoba i nisu utvrdili kršenje. Obišli su i 150 objekata vršeći nadzor i nisu zatekli nepravilnosti.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 16 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 14 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenom testu (5 osoba iz Vinkovaca, po 2 iz Privlake i Vukovara, te po 1 osoba iz Borova, Iloka, Ivankova, Lovasa, Otoka, Opatovca i Tovarnika). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8737, od kojih je 8407 izliječeno, a ukupno je preminulo 196 osoba. Trenutačno je u županiji 28 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 206 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 44616.

U samoizolaciji na području županije je 451 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 4 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 1 radnik (1 nezdravstveni radnik).

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 58 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 44 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 14 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 248 osoba, a ukupno je testirano 30111 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 114 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih.

Područje Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba korona virusom u posljednjem 24 satnom razdoblju, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Testirano je 36 osoba i svi su bili negativni. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 13 COVID pozitivnih pacijenata. Od početka epidemije korona virusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2, zarazilo se 3.556 osoba. Nažalost, stotinu i četiri osobe su preminule od posljedica infekcije COVIDOM-19.
 
 --------------------

U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdila je danas epidemiologinja u HZJZ-u Goranka Petrović.
Jučer smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo  pozitivno na britanski soj što je 20 posto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrika iz Zanzibara, pojasnila je Petrović.
Dodala je i kako bi, prema postojećim podacima, rekla da se britanska varijanta brže širi.
"Kažu i do 50 posto. Kod te varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor što je pak slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji, istaknula je epdemiloginja Petrović.
Dodala je da i proizvođači cjepiva pažljivo prate pojavu novih varijanti koronavirusa.
Rezultati istraživanja pokazali su da i Pfizerovo i Modernino cjepivo, a pogotovo AstraZenecino imaju slabiju učinkovitost na južnoafričku varijantu i oni razmišljaju u kojem smjeru modificirati svoja cjepiva. Za pretpostaviti je da bi to trebao biti relativno lagan način prilagodbe, ali to zahtijeva i promjenu u proizvodnji, kazala je Petrović.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.