Hrvatski radio

Radio Osijek

16:02 / 04.06.2015.

Autor: Neven Knežević

Stanovi dovršeni, vlasnici još uvijek podstanari

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hoće li stanari koji su prije gotovo deset godina kupili stanove u tada nedovršenoj zgradi u Osijeku konačno u njih i useliti? Stanari koji čekaju useljenje u stanove u Ružinoj 118 i 120 ponovno su se okupili ispred zgrade

Nažalost, sve je češća hrvatska priča u kojoj niti ugovor o kupnji stana, a niti uplaćeni iznos, nisu jamstvo da će vlasnik na papiru postati to i u stvarnosti. Slučaj stanova u Ružinoj ulici to i potvrđuje. Kalvarija građana koji su prije gotovo deset godina kupili nedovršene stanove u zgradi u Ružinoj 118 i 120 nastavlja se. Naime, potpisali su ugovore i uplatili traženi iznos na račun izvođača. U međuvremenu je tvrtka izvođač propala, a banka je preuzela zgradu i više nije priznavala ugovore između izvođača i stanara. Godine su prolazile, stanovi su ostali nedovršeni, a građani s ugovorima o vlasništvu podstanari. Nemamo više povjerenja u pravni sustav, kaže Suzana Gvozdenović koja još uvijek čeka useljenje. Jednako tako i Mario Novoselić. Osam godina uplaćuje rate za kredit na kupljeni stan, a istodobno i rate za podstanarstvo. Prošle je godine pat poziciju pokušao prekinuti gradonačelnik Ivan Vrkić i dogovoriti model s Bankom, te obećao dovršenje stanova i useljenje. Zgrada je dovšena, a od 15 stanara uselilo ih je šest koji su uplatili cijeli iznos vrijednosti stana. Sedam stanara ne zna kad će i hoće li useliti. Male nade da će ipak ući u svoj stan ima Ivica Šteko koji je u zamjenu za zemljište i kuću trebao dobiti stan u zgradi. Njegov rođak Drago Knežević napominje da je Ivica otišao u Njemačku, jer je izgubio svaku nadu da će nešto biti riješeno. Okupljeni stanari ispred svoje nesuđene zgrade ponovno su pozvali gradonačelnika Vrkića da svojim autoritetom pokuša pronaći rješenje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.