Hrvatski radio

Radio Osijek

Stari Jankovci: Akcija Hrvatskih željeznica "Vlak je uvijek brži“

06.06.2019.

15:25

Autor: Marija Petrinović/HINA

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima na željezničko-cestovnom prijelazu Stari Jankovci, na križanju magistralne pruge i državne ceste Vinkovci-Tovarnik, danas je HŽ Infrastruktura održala preventivno-edukativnu akciju „Vlak je uvijek brži“.

„Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima održava se početkom lipnja u 40 zemalja svijeta, a HŽ redovito, već 20 godina, svojom akcijom „Vlak je uvijek brži“ , podiže razinu svjesnosti sudionika u prometu o opasnostima prilikom prelaženja preko željezničke pruge“, izjavio je član Uprave HŽ-a Marko Žubrinić istaknuvši da i međunarodna i domaća statistika pokazuje da su u 98 posto slučajeva nesreća na prijelazima krivci sudionici u cestovnom prometu.

Naglasio je da je ovogodišnja akcija, sa sloganom „Najvažniji STOP u danu“, posebno posvećena profesionalnim vozačima teretnih vozila, a željezničko-cestovni prijelaz Stari Jankovci odabran je jer je riječ o vrlo frekventnom prijelazu preko kojega dnevno prođe oko 600 teretnih vozila.

U Hrvatskoj ima 1512 željezničko-cestovnih prijelaza od kojih je 888 osigurano prometnim znakovima, 44 mehaničkim branicima, 122 svjetlosno-zvučnom signalizacijom, 388 svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima, a preostalih 71 su pješački prijelazi osigurani mimoilaznim ogradama.

Prema Žubrinićevim riječima samo na prijelazu Staru Jankovci od 2013. godine bilo je 15 prijeloma polubranika, u Vukovarsko-srijemskoj županiji njih 216, a na razini Hrvatske do takvih prijeloma došlo je u istome razdoblju u čak 500 slučajeva, pri čemu je i poginulo pet osoba.

„Prije mjesec dana HŽ Infrastruktura  potpisala je ugovore za nabavu i ugradnju opreme na 50 prijelaza vrijednost čega je 73 milijuna kuna dok bi se posao trebao završiti do kolovoza 2021. godine, a u planu je povećati raznu sigurnosti na još 114 prijelaza“, rekao je Žubrinić.

U sklopu akcije „Vlak je uvijek brži“ danas su na željezničko-cestovnom prijelazu vozače teretnih vozila ali i osobnih automobila, uz potporu prometne policije, na nužnost opreza i opasnostima na cestovno-željezničkim prijelazima upozoravali djelatnici HŽ-a.

Akciju „Vlak je uvijek brži“ podržali su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić koji su pozvali sudionike u prometu na pojačan oprez posebno na željezničko-cestovnim prijelazima gdje posljedice nesreća znaju biti vrlo teške.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.