Hrvatski radio

Radio Osijek

Stati na kraj drogiranju "osvježivačima"

22.11.2018.

12:36

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Miroslav Lačanin

Foto: HRT/Miroslav Lačanin

Foto: - / -

U petak, 23. studenog na snagu stupaju dva nova europska propisa kojima je svrha suzbijanje zloupotrebe novih psihoaktivnih stvari, poput pušenja tzv. osvježivača prostora .

Riječ je o regulativi (2017/2101) o razmjeni informacija i sustavu ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima te direktivi (2017/2103) za obuhvat novih psihoaktivnih tvari definicijom pojma „droge”.
"Novi EU propisi stižu u pravi čas, jer je pošast zloupotrebe novih psihoaktivnih tvari uzela maha u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Značajno se ubrzava vrijeme potrebno za identifikaciju, procjenu rizika i zabranu tih droga. Informacije o novim opasnostima državama će članicama odmah biti dostupne u europskom sustavu za brzo upozoravanje", izjavila je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.
Ubrzavanje procedura je ključno, jer kemičari u službi dilera i profitera proizvode nove molekule brže nego što ih EU i države članice stignu zabraniti. Nadalje, proširila se definicija pojma „droga“ kako uključivala nove spojeve koji se pojavljuju na tržištu, a dosad su se često provlačili kroz rupe u zakonu.
"Neki od spojeva koji su na tržištu izrazito su jaki i mogu izazvati posljedice poput povišenog tlaka, paranoje, psihoze, mučnine, napadaja i u nekim slučajevima, smrti. Najteže posljedice se događaju jer se aktivna tvar tijekom miješanja i sušenja nepravilno rasporedi po proizvodu. Npr. u Kini koriste mješalice za beton kako bi proizvodili te spojeve. Uslijed toga, neka su pakiranja višestruko jača i štetnija od drugih. To je zapravo lutrija s nesretnim dobitnikom", smatra europarlamentarka iz Osijeka.
Ciljana skupina konzumenata su mladi i tu su posljedice najveće. Diljem Europe registrirani su smrtni slučajevi, a svako malo u crnoj kronici čitamo o predoziranjima u Hrvatskoj. Nažalost, istraživanje ESPAD je pokazalo da hrvatski tinejdžeri u odnosu na prosjek EU značajno više konzumiraju nove psihoaktivne tvari.
"Opravdanje da na tzv. osvježivačima prostora piše da nisu za konzumaciju krajnje je hladno i licemjerno. Trgovci koji te proizvode prodaju vrlo dobro znaju da se oni ne koriste za osvježavanje prostora, već za drogiranje. S obzirom da je Europska unija postrožila propise, apeliram na pravosuđe, policiju i druga relevantna tijela da iskoriste nove ovlasti i procedure i stanu na kraj onima koji profitiraju trujući djecu", izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu SDP-ovka Biljana Borzan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.