Hrvatski radio

Radio Osijek

Status žena u politici: alarmantno

24.03.2017.

13:40

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova upravo su svibanjski lokalni izbori onaj izborni ciklus u kojem bi participacija žena na listama morala doseći 40%. Taj postotak u Osječko-baranjskoj županiji do sada nije zabilježen niti na jednim lokalnim izborima.

Na malu participaciju žena u političkom životu i na izbornim listama upozoreno je na okruglome stolu koji je u Osijeku organiziralo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. 

Žene bi svojim suptilnijim nastupom  u međuljudskim odnosima i komunikacijom mogle rješavati mnoge probleme u društvu iz čega bi proizašla i povoljnija zakonska rješenja vezana uz obitelj, demografsku obnovu, školstvo, znanost- ocijenila je inicijatorica skupa Lara Liović. Za malu participaciju žena ne proziva  isključivo muškarce već i same žene koje upravo ovakvim skupovima žele motivirati na veće sudjelovanje u politčkom životu. 

U Osječko-baranjskoj županiji nema žena gradonačelnica a u 35 općina samo su dvije načelnice i 8 zamjenica- upozorila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Silvija Dološić koja ocjenjuje da je malo sudjelovanje žena u politici alarmantan trend. Ističe da stranke rađe plaćaju kazne nego uključuju žene na izborne liste a kada ih već i uključe one su na dnu liste.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.