Hrvatski radio

Radio Osijek

Štete od mraza 117 milijuna kuna

06.05.2016.

14:33

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog nedavnih niskih temperatura i mraza osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić danas je proglasio elementarnu nepogodu na području županije. Prema prvim procjenama štete iznose više od 117 milijuna kuna.

Zbog niskih temperatura i mraza stradale su povrtne, voćarske i vinogradske kulture na području cijele županije, a štete će se utvrđivati i za ratarske kulture i industrijsko bilje na području gradova Donji Miholjac, Đakovo i Našice te općina Bizovac, Čepin, Draž, Đurđenovac, Gorjani, Levanjska Varoš, Petlovac, Petrijevci, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Trnava, Viškovci, Vladislavci i Vuka.
„Narednih dana gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda pokrenut će postupak u svezi konačne procjene štete. Međutim, već sada je sigurno da će štete biti iznimno velike jer prema prvim procjenama gradskih i općinskih povjerenstava štete iznose više od 117 milijuna kuna, a postotak oštećenja kreće se u rasponu od 10 do 90 posto“, priopćeno je iz ureda župana Šišljagića. Štete na povrtnim kulturama procjenjuje se na oko 262 hektara, zatim na gotovo dvije tisuće hektara voćnjaka, 237 vinograda te nešto više od 28 tisuća hektara pod ratarskim kulturama i industrijskim biljem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.