Hrvatski radio

Radio Osijek

Stier osudio Dačićeve izjave o osječkom spomeniku kardinalu Stepincu

11.02.2017.

17:22

Autor: HRT web

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier oštro je kritizirao srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića zbog njegove izjave da je kardinal Alojzije Stepinac ratni zločinac te je odbio njegov prijedlog za bilateralni susret.

Napad na kardinala Stepinca, koji smo čuli od Dačića, je bio napad u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika. Kao što je bio progon kardinala Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je jugoslavenska komunistička vlast tada razvijala, kazao je Stier u izjavi za novinare na margini svečanog obilježavanja 175. obljetnice Matice hrvatske u Zagrebu.

Te se laži, nažalost, danas kontinuirano ponavljaju. Meni je žao što je bilo i Hrvata koji su sudjelovali u širenju laži. Bivši predsjednik Stipe Mesić prošle je godine u Beogradu širio takve laži o kardinalu Stepincu, no što se tiče Dačića, državna tajnica Pejčinović jučer je u MVP pozvala srpsku veleposlanicu, iznijela naše stajalište, uputila oštar prosvjed i odbili smo zahtjev Dačića za bilateralni susret, izjavio je ministar Stier.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je u četvrtak "žalosnim" podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv.

Žalosno je to što se događa u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je u povodu podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je - uz parking, naveo je Dačić u priopćenju koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Dačić je postavio pitanje zašto EU šuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina, a podizanje spomenika Stepincu u Osijeku je ocijenio pokazateljem da je u Hrvatskoj stvoreno ozračje da je antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitiranje fašističke ustaške NDH, uobičajena stvar.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.