Hrvatski radio

Radio Osijek

Stigle kamere za snimanje prekršitelja

22.07.2015.

10:10

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kamere za snimanje vozila s prekoračenjem brzine smještene su u ormariće koji su u Osječko-baranjskoj županiji postavljeni na deset lokacija i snimaju prve prekršitelje.

Ministarstvo unutarnjih poslova ugovor za nabavu fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR), vrijedan 4,68 milijuna kuna, sklopio je s jednom zagrebačkom tvrtkom. Uređaji će raditi 24 sata dnevno, a postavljeni su uz prometnice u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Radari imaju kamere koje će snimati prekoračenja brzine s registracijskim oznakama vozila, a vozačima će se kazne odmah slati na kućnu adresu.
Sustav prepoznaje vozila u mirovanju i pokretu, a kamere su izravno povezane na informacijski sustav MUP-a. Policajci tako u samo nekoliko trenutaka mogu utvrditi je li vozilo traženo zbog nekog prekršaja ili je ukradeno i krenuti u potjeru. 
Kod odabira lokacije MUP je uzeo u obzir statističke pokazatelje o učestalosti prometnih nesreća na tim dionicama, te se nadaju da će uvođenjem sustava nadzora smanjiti broj nesreća.
Oprema za nadzor brzine i čitanje registarskih oznaka postavljena je uglavnom na stupovima javne rasvjete i to u ormarićima otpornima na metke, vodu, prašinu i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva. Vrata ormarića imaju i protuprovalnu bravu. 
MUP je odredio trideset lokacija – po deset u svakoj županiji, ali nabavljeno je 15 uređaja, tako da će neki ormarići biti prazni. Od kojih „kutijica na stupu“ ne prijeti opasnost – ti će podaci biti poznati samo policiji.

Lokacije na području Osječko-baranjske županije:

1. Feričanci D2, ulica Petrovac nasuprot kućnog broja 86 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika, visine 2,6 m.
2. Podravska moslavina D34, Strossmayerova kod kućnog broja 107 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika, visine 2,6 m.
3. Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin, (kretanje vozila smjer Osijek-Đakovo) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
4. Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin (kretanje vozila smjer Đakovo-Osijek) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
5. Čret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca nasuprot kućnog broja 110 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
6. Čret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca kod kućnog broja 38 (kretanje vozila u smjeru zapada) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
7. Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 239 (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 3,3 m.
8. Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 320 (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 3,1 m.
9. Čeminac D7, ulica Stjepana radića kod kućnog broja 6 (kretanje vozila u smjeru juga) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,6 m.
10. Čeminac D7, ulica Stjepana radića nasuprot kućnog broja 76 (kretanje vozila u smjeru sjevera) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,6 m.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.