Hrvatski radio

Radio Osijek

Stigli nalazi uzoraka- nije otrov nego sol

20.03.2018.

20:16

Autor: Željka Bačić

Stigli  nalazi uzoraka- nije otrov nego sol

Stigli nalazi uzoraka- nije otrov nego sol

Foto: - / -

Grad Osijek je uputio na ispitivanje uzorke nepoznate tvari koju je tvrtka Vetam, po dojavama građana koji su izrazili sumnju u otrovnu tvar, prikupljala na brojnim lokacijama u Osijeku od 16. do 18. ožujka.

Kako se kaže u priopćenju iz Ureda gradonačelnika, analizu je obavila tvrtka Croatiakontrola d.o.o. za kontrolu robe u Zagrebu na pet uzoraka. Ispitivanje, koje je završeno 20. ožujka, odnosilo se na prisutnost potencijalno opasnih supstanci- pesticida, teškim metala i nemetala. Rezultati analize svih 5 uzoraka pokazuju da u njima nema prisutnosti pesticida, dok je prisutnost teških metala i nemetala bez ikakvog utjecaja na toplokrvne životinje, odnosno, u zdravstveno je potpuno sigurnim granicama. Stigao je i patološki nalaz golubova. Veterinarsla stanica Osijek uputila je na analizu  tijela uginulih golubova prikupljenih u širem središtu  Osijeka u razdoblju od 15. do 17. ožujka. Izvijestili su da je na Institutu za peradarstvo u Zagrebu obavljena patološka analiza na zaraznu bolest influenzu te da je rezultat negativan. Uginule ptice poslane su na daljnju toksikološku analizu u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetiću Zagrebu. Rezultat se očekuje. 

I Policijska uprava osječko- baranjska poslala je priopćenje u kojem kaže kako je posljednjih dana zaprimila desetke dojava o pronalasku sumnjivih tvari na području grada i okolice, što je uznemirilo javnost. Istaknuli su kako je nalaz vještačenja, kakav ima i Grad Osijek, negativan na otrovne tvari te da je riječ o natrijevom kloridu- kuhinjskoj soli.  O svemu će, kaže se u priopćenju PUOBŽ, obavijestiti nadležno Državno odvjetništvo. "Ovim postupkom policija je otklonila mogućnost da je tvar koja je izuzimana po dojavama građana otrovna tvar"- rečeno je u tekstu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.